İşte hükümetin memura yaptığı zam teklifi

İşte hükümetin memura yaptığı zam teklifi

Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlilerine 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisinde bulundu. Zam önerisinden sonra bugün ki toplantı sona erdi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in Sendika heyetine sunduğu teklif şu şekildedir:

1- 2014-2015 toplu sözleşme dönemindeki 17 maddelik genel kazanım ile, 11 hizmet kolundaki 85 kazanımın aynen korunmasını teklif ediyoruz.
2- 2016 yılında yüzde 4+4, 2017 yılında 3+3 oranında oransal zam teklif ediyoruz.
3- Eğer bu iki dönemde, yani 2016 ve 2017 yılında, enflasyon farkı oluşması halinde, enflasyon zammı vermeyi teklif ediyoruz.
4- 2005'ten sonra göreve başlayan memurlara 1 derece verilmesini teklif ediyoruz

Kamu İşveren Heyeti'nin zam önerisinden sonra toplantı sona erdi. Toplu görüşmelere Pazartesi günü devam edilecek.

- "Haftaya uzlaşmanın sağlanacağını ümit ediyorum"

Toplantının açılışında konuşan Bakan Çelik, 2014-2015 yıllarını kapsayan 2. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde, toplantıların geneliyle ilgili 17, 11 hizmet koluyla ilgili de 85 kazanımın gelecek toplu sözleşme döneminde de devam ettirilmesini teklif ettiklerini söyledi.

Çelik, 15 Ocak 2005'ten sonra göreve başlayan kamu çalışanlarına bir derece verilmesinin de teklifleri arasında bulunduğunu belirtti. Çelik, 2016-2017 yıllarına ilişkin zam oranıyla ilgili şu açıklamada bulundu:

"2016'nın her iki yarısında 4+4, 2017'nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış yapılmasını ve bu artışların enflasyonun altında kalması halinde ise bir sonraki dönemin başında bu enflasyon farklarının ödenmesini teklif ediyoruz."

Gelecek hafta içerisinde uzlaşmanın sağlanacağını ümit ettiğini ifade eden Çelik, taraflar arasında anlaşmanın sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ile ilgili sürecin başlayacağını bildirdi.

- Memur-Sen heyeti salondan ayrıldı

Bakan Çelik'in açıkladığı zam önerisine tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, önerilen zam oranını kabul edilebilir bulmadıklarını ifade ederek, "Kamu İşveren Heyetinin teklifini tekrar müzakere edip masaya tekrar getirmesini istiyoruz. Bu teklife, refah payı ile taban aylık zammı da eklenmelidir" dedi.

Toplantıyı bugün için bitirmeyi uygun bulduklarını söyleyen Yalçın, "Kamu işveren heyetinin bereketli bir teklifle masaya gelmesini bekliyoruz" diyerek, Memur-Sen heyetiyle birlikte toplantı salonundan ayrıldı. Bunun üzerine Bakan Çelik ve ilgili bürokratların da salondan ayrılmaya başlaması üzerine KESK Genel Başkanı Özgen, Çelik'in masadan kalkmasına ve salondan ayrılmasına tepki gösterdi.


Görüşmelerinin 3. toplantısı başladı

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin 3. toplantısı başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonundaki görüşmelerde, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yapıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratların da katıldığı bugünkü toplantıda, Kamu İşveren Heyetinin kamu görevlilerinin maaşlarıyla ilgili zam önerisinde bulunması bekleniyor.

Memur sendikaları ile hükümet arasında 3 Ağustos'ta yapılan ilk toplantıyla başlayan 3. dönem toplu sözleşme süreci, önceki gün hizmet kolları taleplerinin dile getirildiği ikinci toplantıyla devam etmişti.


MEMURLAR TEKLİFİ BEKLİYOR

Sinem Erciyas ANKARA - Hükümetin, 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde zam teklifini bugün sunması bekleniyor. Yetkili konfederasyon Memur Sen'in 8+8'lik talebine karşın, hükümetin yüzde 3+3'lük teklifi gündemde. Bu oranın yüzde 3+4'e çıkarılabileceği kaydediliyor. Zam oranlarının açıklanması öncesi Başbakan Davutoğlu önceki akşam (Çarşamba) Çankaya Köşkü'nde Memur Sen heyeti ile bir araya geldi. Memur Sen, zam beklentisinin yanı sıra, sosyal hakları içeren dosyayı Başbakan'a sundu. Bütçe imkanları dahilinde memurların taleplerini değerlendirdiklerini vurgulayan Başbakan'ın zam oranıyla ilgili nasıl bir insiyatif kullanacağı bekleniyor.

EMEKLİYE PROMOSYON

Görüşmelerde memur emeklileriyle ilgili tekliflere de yer verildi. Memur Sen emeklilerin maaş promosyonu konusunu da masaya taşıdı. Emekli kamu görevlilerine maaş aldıkları banka tarafından promosyon ödenmesini sağlamak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bankalara protokol imzalanmasını teklif edildi. Teklif gerçekleşirse ödemeler ilgili mali yılın maaş ödemesiyle birlikte gerçekleşecek. Protokol imzalanıncaya kadar SGK bütçesinden ödenmek üzere emekli kamu görevlilerine iki yılda bir 'en yüksek devlet memuru aylığı' kadar promosyon ödenecek.

 

EŞ VE ÇOCUK YARDIMI

Memur Sen kamu kuruluşlarından emeklilerin sendika üyesi olabilmelerinin sağlanması için de teklifte bulundu. Söz konusu teklif kabul edilirse, emeklilik öncesinde üyesi oldukları sendika ile ilişkileri devam edecek, sendika üyelik aidatlar SGK tarafından ödenecek. Çalışmayan memur eşi içinde ödenen eş yardımı tutarının 275 TL'ye çıkması istekler arasında. Hem çalışan hem emekli için, her çocuğa 75 TL 'çocuk yardımı' isteniyor. (Türkiye)


Memur '8+8' zam istiyor teklif bugün masaya geliyor

Yetkili konfederasyon Memur Sen'in 8+8'lik talebine karşın, hükümetin yüzde 3+3'lük teklifi gündemde. Ancak bu oranın ilk planda yüzde '4+4' seviyesine çıkabileceği kaydediliyor.

HÜKÜMETLE memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde sıra "zam pazarlığı"nda... Yetkili konfederasyon Memur Sen'in 8+8'lik talebine karşın, pazarlığa 3+3'lük orandan başlayacak hükümetin, görüşmeler sırasında oranı bir miktar daha yukarı çekeceği bildirildi.

DOSYA BAŞBAKAN'DA

Enflasyon farkının da, geçmiş yıllarda olduğu gibi memurlara ödenmesi planlanıyor. Kritik görüşme öncesi Memur Sen heyeti, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek, taleplerini içeren dosyayı sundu. Davutoğlu'nun da, "Bütçe imkanları dahilinde, ekonomik dengeleri bozmadan elimizdeki her türlü imkanı kullanacağız" mesajı verdiği öğrenildi.

Masaya yatırıldı

Toplu sözleşme görüşmelerinde önceki gün 7, dün de 4 hizmet kolunun toplu sözleşme taleplerinin masaya yatırıldığı bildirildi. Sosyal konuların da değerlendirildiği toplantılarda asıl beklenen ise hükümetin 2016 yılında memur maaşlarına yapmayı planladığı zam oranının netleşmesi. Bu kapsamda Başbakan Davutoğlu, önceki akşam Memur Sen heyetiyle Çankaya Köşkü'nde 1 saat görüştü. Hangi talepler var? TOPLU sözleşme görüşmeleri 3 Ağustos'ta başlamıştı. 5 milyon memur ve emeklisini ilgilendiren görüşmelerde yetkili konfederasyon Memur Sen, 2016 için 8+8 maaş zammı istedi. Ayrıca, 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL zam, 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50'si ve üç aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar refah payı ile enflasyon farkı talep etti.

Pazarlık bir hafta içinde tamamlanır

HÜKÜMETİN zam pazarlığında oranı yüzde 4+4'e çıkarabileceği konuşuluyor. Memur Sen yetkilileri, Başbakan ile görüşmenin olumlu geçtiğini, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in de olumlu bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Hükümetin, bütçe dengelerini bozmadan çıkabileceği oranlar pazarlıkla netleşecek. Bir hafta içinde pazarlığın sonuçlanması bekleniyor.(Akşam)


HÜKÜMETİN TAHMİNİ TEKLİFİ 3+3

Memur ve memur emeklilerinin yakından izlediği toplu sözleşme maratonu sürüyor. Emeklilerin talepleri de toplu sözleşme masasına taşındı. Talepler arasında promosyon, aile yardımı, sendika, indirimli tatil, maaş düzeltmesi başı çekti. Gözler bugün hükümetin teklifinde.

Hükümet'in, orta vadeli programdaki yüzde 5'lik enflasyon beklentisi doğrultusunda yüzde 3+3 lük bir teklif sunması bekleniyor.

Yetkili konfederasyon Memur-Sen ise, 2016 için yüzde 8+8 zam, 2017 içinse yüzde 7+7 zam istiyor.Yenişafak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.