Kamuda başörtüsü serbest olsun!

Kamuda başörtüsü serbest olsun!

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Arife Topcuoğlu, ''Türkiye bu ayıptan kurtulmalı, kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan vazgeçmelidir'' dedi.

Başörtüsü yasağının kaldırılması için TBMM Çankaya kapısı önünde gerçekleşen eylemde, basın bildirisini Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Topcuoğlu okudu.

Topcuoğlu, kamunun tüm kesimlerinde başörtüsü yasağının kaldırılmasını, iktidar ve muhalefet partilerinin yanı sıra sivil toplum örgülerine de ortak çalışma çağrısında bulundu.

Başını örten vatandaşların temel haklarından mahrum bırakıldığını ve bu yüzden konulan yasağın kaldırılması için eylem yaptıklarını vurgulayan Topcuoğlu, TBMM'nin milletten gelen talebi kulaklarını tıkamadan, gereğini yapması gerektiğini söyledi.

Şiddet gördüğü için koruduğu kadının, başını kapatarak TBMM'ye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat devletin şiddet uyguladığını savunan Topcuoğlu, ''Üniversitede rektörlerin lütfuyla başlarını örtebilen kızlarımız, başlarını açmadan kamuda görev yapamıyor. Bu cinsiyet ayrımıdır. Bu ayrıma son verilmesi için çok bedel ödedik, bundan sonra ödemek istemiyoruz. Türkiye bu ayıptan kurtulmalı, kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan vazgeçmelidir'' ifadesini kullandı.

ÖZGÜR BİR HAYAT İSTİYORUZ

Referandum süreciyle başlayan demokratikleşme ve özgürlükçü çabaları destekleyip, hızlandırdıklarını belirten Topcuoğlu, ''Bu çabalar, 28 Şubat sürecinin dayatması kesintisiz eğitimin ve okullardaki tek tip kıyafet dayatmasının kaldırılmasını sağladı. Bu adımları daha fazla gecikmeden kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması takip etmelidir'' diye konuştu.

Gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında başörtüsü serbestisinin açıkça ifade edildiğini söyleyen Topcuoğlu, şunları kaydetti:

''Egemenlerin insafsız iradesiyle biçimlenen Devlet Memurları Kanunu'nun, 'Adaylık Devresi İçinde Göreve Son Verme' başlıklı 56. madde hükmünü ve diğer madde hükümlerini keyifleri istemediği için kalpler ve kalemler titremeden uygulanması sonucu sayıları on binleri aşan aday memur ve kamu görevlisinin işlerinden olmasını yakın tarihimiz bir utanç levhası olarak yazmıştır. Ve biz bu süreci durdurmak, gasp edilen haklarımızı almak, asli doğamızla hak ettiğimiz, özgür ve kendine yeten bir hayat istiyoruz.''

Yapılan eyleme Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, bağlı sendikaların genel başkan, yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra bazı sivil toplum örgütleri ve çok sayıda kamu çalışanı katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.