Koalisyon olmazsa 95 yıl sonra bir ilk yaşanacak

Koalisyon olmazsa 95 yıl sonra bir ilk yaşanacak

Kapalı kapılar ardında koalisyon çabaları devam ederken bugün Meclis'te vekiller yemin edecek. Şayet liderler, çizdikleri kırmızı çizgileri pembeye dönüştürmez ve koalisyon kurulamazsa 95 yıllık cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşanacak.

Mazbatalarını alan çiçeği burnunda milletvekilleri bugün Meclis Genel Kurulu’nda yemin edecek. Haftaya Meclis Başkanlığı seçimleri ve hemen ardından koalisyon hükümetine yönelik hızlandırılmış turlar başlayacak. AK Parti, CHP, MHP ve HDP, rengini belli etti bu çerçevede ilerlenecek mi yoksa esneme olacak mı, Meclis Başkanlığı seçiminde ilk işaretler alınmış olacak.

KOALİSYON YOKSA SEÇİME

Meclis başkanının seçilmesinin ardından takvim işlemeye başlayacak ve 45 günlük anayasal süre ağustos ortasında dolacak. Hükümetin kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanı Parlamentoyu fesh edip, seçimin yenilenmesi yönünde bir karar vermesi durumunda Türkiye, bu kararı izleyen 90’ıncı günü takip eden ilk pazar günü sandık başında olacak. Buna göre tekrar seçimin 15 Kasım Pazar günü yapılması gerekiyor.

SEÇİM HÜKÜMETİ KURULACAK

Anayasaya göre güvenoyu alamayan bir hükümetle seçime gidilemiyor. Cumhurbaşkanı seçimi yenilemeye karar verirse, geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu’na; adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından parlamentodaki oranlarına göre üye alınacak.

BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK

Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamazsa Türkiye bir ilki yaşayacak. Cumhurbaşkanının Meclis’i seçime götürdüğü örnek bulunmuyor. Meclis’in açıldığı 23 Nisan 1920’den beri darbeler, ara dönemler oldu ancak hükümet kurulamadığı için Türkiye’nin yeniden seçime gittiği ve geçici Bakanlar Kurulu’nun oluşturulduğu bir dönem yaşanmadı.

Haber10

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.