Kurslardaki ek ders iki katına nasıl çıkar

Kurslardaki ek ders iki katına nasıl çıkar

Kurslardaki ek ders iki katına nasıl çıkar

Öğretmenler Gününde Başbakan Davutoğlu, "... hafta sonu tedarik kurslarındaki ek ders ücretlerini de iki misline çıkardık" demişti.

Peki, Hafta Sonu Tedarik Kurslarındaki Ek Ders Ücretleri İki Misline Nasıl Çıkacaktır?

Hafta sonu tedarik kursları yani Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında öğretmenlere ödenecek ek dersler; Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Ve Yaygın Eğitimi Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yönergesinin "Kurs giderleri" başlıklı 20 maddesi 1. fıkrasında yer almaktadır.


 

İşte ilgili madde;

 

MADDE 20-(1) Kursta görevli yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders ücretlerine ilişkin hususlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sözleşme ile 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında belirlenir.


657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılması gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Dayanak"başlıklı 2. maddesindeki; "Bu Esaslar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 89 uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır." hükümlerine göre 657 sayılı Devlet Memurları kanununda değişiklik yapılmadan hafta sonu tedarik kurslarındaki ek ders ücretleri iki misline çıkartılamaz.


İşte o madde;

"DERS GÖREVİ: Madde 89 - Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir. Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur."


Peki, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun Hangi Maddesinde Değişiklik Yapılmalıdır?

Şöyle ki; Ders ücretlerinin ne kadar olacağı ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Ders ve Konferans Ücretleri" başlıklı 176. maddesine göre belirlenmektedir. Bu mevzuat hükümlerine göre hafta sonu tedarik kurslarındaki ek ders ücretlerinin iki misline çıkartılarak 20 TL olabilmesi için 657 sayılı Kanunun 176. maddesinde değişiklik yapılması gerekmektedir.


İşte o madde;

"DERS VE KONFERANS ÜCRETLERİ: Madde 176 - (Değişik fıkra: 21/03/2006-5473 S.K./3.mad) *1* Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

(Değişik fıkra: 21/03/2006-5473 S.K./3.mad) *1* Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25 fazlasıyla ödenir.

Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.

Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir."


Peki, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Hangi Değişiklikler Yapılmalıdır?

Hafta sonu kursları gibi mesai saatleri dışında hizmet veren tüm öğretmenlerin bu uygulamadan faydalanabilmesi içinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Ders ve Konferans Ücretleri" başlıklı 176. maddesinde yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının 300 gösterge rakamına çıkarılması ile hafta sonu tedarik kurslarındaki ek ders ücretlerinin iki misline (20 TL) çıkartılır. Ek madde ile de bu uygulamanın yürürlüğünün 1 Eylül 2014 olması sağlanmalıdır.

Bir başka çözüm daha vardır. Oda Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sözleşme, 2015 yılı Haziran ayında yapılacaktır. Toplu Sözleşme Hükümlerine bu yönde bir madde konularak ve uygulamanın yürürlüğünün yine 1 Eylül 2014 olması sağlanarak hafta sonu tedarik kurslarındaki ek ders ücretlerinin iki misline çıkartılarak 20 TL olması sağlanabilir.

Bu yöntemlerin haricinde kanun değişikliği veya kanun hükmünde olan Toplu Sözleşme metinlerinde yer almayan bir yönetmelik vs mevzuat ile hafta sonu tedarik kurslarındaki ek ders ücretleri iki misline çıkartılamaz.

Ahmet KANDEMİR

 

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.