Liselerde sorumluluk sınavları sorunu

Liselerde sorumluluk sınavları sorunu

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle beraber kafalara takılan soruları cevaplandırmaya çalışıyoruz.

Liselerde Sorumluluk Sınavları Sorunu;

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle beraber kafalara takılan soruları cevaplandırmaya çalışıyoruz.

Öncelikle belirtelim ki yaptığımız incelemede yeni yönetmeliğe göre çalışma takvimi hazırlayan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne rastlayamadık. İstanbul gibi bazı iller henüz takvimi açıklamış değiller. Bazı iller ise yönetmelikten önce hazırlanmış ve halen Şubat, Haziran ve Eylül dönemi sınavlarından bahsediliyor.

İl MEM'ler uyurken MEB'e de bu konuda düşen görev var. Yeni yönetmeliğe göre bir kullanma kılavuzu hazırlanmalıdır.

- MEB acil bir talimat göndererek öğrencilerin Sorumluluk sınavlarını önemsemelerini sağlamalıdır.

- MEB tüm öğrencilerin Haziran ya da Eylül'de sınıf geçmeye yönelik sınav bulunmadığına vurgu yapılmasını sağlamalıdır. Öğrenci Haziran'da okul kapanınca sınıfını geçmişse geçmiştir, kalmışsa kalmıştır. Bu noktadaki hatırlatma yapılmalıdır.

- Özellikle son sınıflar üniversiteye kayıtta sorun yaşamamak için Kasım ve Nisan'daki sınavlarda sorumlu oldukları dersleri vermelidirler.

Gelelim yönetmelik gereği yapılması gereken Kasım ayı sorumluluk sınavlarına:

Bu sınavlar yönetmeliğin;

"Madde 58- (2) Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre kasım ve nisan ayları içerisinde ilgili branş öğretmeni tarafından yapılır. Sınav tarihleri ve sınavı yapacak öğretmen/öğretmenler okul müdürlüğünce belirlenir. Bir dersten sınava girecek öğrenci sayısının 20 ve üzerinde olması durumunda birden fazla öğretmen görevlendirilir. Bu sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde ders saatleri içinde veya dışında gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir."

Hükmüne göre yapılacaktır. Bu sınavlar eskiden olduğu gibi komisyon marifetiyle değil tek öğretmenle yapılacaktır. Sınava girecek her 20 öğrenci için bir öğretmen görevlendirilecektir.

Sınavlarla ilgili bir hafta belirlemesi söz konusu değildir. Bu nedenle çalışma takvimlerinde de kısıtlamaya gidilmemelidir. Okullar durumlarına göre her gün bir iki ya da daha fazla sınav olacak şekilde planlama yaparak Kasım ayı sonunda sona erecek şekilde planlama yapabilmelidirler.

Bu planlamaya göre öğretmenin ders saati dışında sınavlar gerçekleştirilmelidir. Öğrencinin dersi varsa öğlen arası ya da okul çıkışı zaman olarak belirlenebilir. Yönetmelik bu konuda yetki vermektedir.

En çok dikkat edilecek hususlardan birisi de tüm sorumlu öğrenciler ile özellikle Beklemeli durumda olan öğrencilere mutlaka bilgilendirme yapılmalıdır. Haberdar edilmelidirler.

Öğretmene ücret ödenecek mi?

Sınavlardaki görevlerle ilgili ek ders ödemesi esasların;

"Sınav görevi

MADDE 12- ( 1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere,.... her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir."

Maddesine göre yapılmaktadır.

Bu maddeden de anlaşılacağı üzere sınavda görev yapacak öğretmenlere her sınav görevi için 5 saat ek ders ödenecektir.

MEB'den açıklama bekleyen bir başka husus ise yabancı dil derslerinde hem yazılı hem de sözlü sınav yapılıp yapılmayacağı sorusunun cevabıdır.

Bakanlık ve İl MEM'le uyumayı bırakmalıdırlar. Yönetmelikte bu ve benzeri bir çok soru işareti bulunmaktadır. Bu sorulara cevap aramalı ülke genelinde birlik sağlanması için çalışmalıdırlar.

Maksut BALMUK

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.