Lojman tahsisi örtülü yardım haline geldi

Lojman tahsisi örtülü yardım haline geldi

Düşük ücretli memurlara verilmediği için yüksek ücretli memura verilen kiralık lojmanlar veya görev tahsisli lojmanlar bir nevi örtülü yardım yerine geçiyor.

Daha önce bu köşeden lojmanlarla ilgili sıkıntıları sıraladık ama kimseden ses çıkmadı. Birçok kamu görevlisi evi olduğu halde lojmana müracaat etmekte ve lojman çıkınca da evini kiraya vermektedir. Kimisi de kurumunun lojmanı olduğu halde beğenmediği için lojman kiralattırmaktadır. Bu uygulamaya yeni bir uyanıklık yöntemi daha eklendi. Şimdi de kendisine çıkan lojmanı başkasına veriyorlar.

Düşük ücretli memurlara böyle imkanlar sunulmadığı için yüksek ücretli memura verilen kiralık lojmanlar veya görev tahsisli lojmanlar bir nevi örtülü yardım yerine geçmektedir. Bu yardım özellikle de görev tahsisli lojmanlarda oturma hakkı olanlar için çantada kekliktir. Allah uzun ömür verirse emekli oluncaya kadar bu lojmanda oturmasına ve evlerini de kiraya vermesine kimse bir şey diyemez. Çünkü, mevzuat buna uygun.

Tahsis edilen konutta kimler oturabilir?

Lojman uygulaması daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, en fazla suiistimal edilen konular arasındadır. Suiistimal konularından birisi de kendisine çıkan konutta çocuklarının veya başkalarının oturtulmasıdır. Bir okuyucumuz, bu durumun mümkün olup olmadığını sormaktadır.

Kamu Konutları Yönetmeliği'nin "Konutta Birlikte Oturabilecekler" başlıklı 13'üncü maddesinde; "Konutlarda oturanların yanlarında yalnız kendisinin veya eşinin usül ve füruu ile üçüncü dereceye (üçüncü derece dahil) kadar hısımları veya gelenek, görenek ve ahlak kuralları gereği, korumak ve bakmakla yükümlü bulundukları, kimseler oturabilir" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm dikkatlice incelendiğinde "Konutlarda oturanların yanlarında" ifadesine yer verildiği görülmektedir. Yani kendisine lojman tahsis edilenin yanında kimlerin lojmanda kalabilecekleri ifade edilmektedir. Dolayısıyla, kendisine lojman tahsis edilen bir memurun lojmanda oturmayıp da bu lojmanı çocuklarının veya başka birisinin kullanımına bırakması mümkün değildir.

Çocukların evli veya bekar, ortaöğretim veya üniversite öğrencisi olması durumu değiştirmemektedir. Önemli olan husus, lojmanda birlikte mi yoksa ayrımı oturduklarıdır. Bazı hallerde kendilerine çıkan lojman küçük olduğu için lojmanı çocuklarına bırakıyorlar, kendileri ise kendi evlerinde veya kirada oturuyorlar.

Bize gelen soruda olduğu gibi kendisine lojman çıkan talihli memur, yeni evlenen oğlunu veya kızını lojmana yerleştirebilmektedir. Bunun için de önce lojmanı kendisine tahsis ettiriyor, kısa bir süre çocuklarıyla lojmanda kaldıktan sonra da kendisi lojmandan ayrılarak konutun kullanımını çocuklarına bırakıyorlar.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile bu durumun tespiti son derece basittir. 657 sayılı Kanun'un 125'inci maddesine göre çok ciddi yaptırımları olduğunu da belirtmek isteriz. Şayet bu durumda olanlar varsa bir an önce etik dışı bu duruma son vermeleri hayırlarına olacaktır. Çünkü, bu işin hem adli hem de idari boyutu olduğunu hatırlatalım. Bakalım, diktiğimiz elbise alt düzey veya üst düzey hangi memurların üzerine oturacak?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamı için TIKLAYINIZ

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum