MEB Alan Değişikliği Değerlendirmesi

MEB Alan Değişikliği Değerlendirmesi

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, 10/12/2013 tarihli ve 3769756 sayılı yazı ile öğretmenlerin 2013 yılı alan değişikliklerinin ne şekilde gerçekleştirileceğini duyurmuştur

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, 10/12/2013 tarihli ve 3769756 sayılı yazı ile öğretmenlerin 2013 yılı alan değişikliklerinin ne şekilde gerçekleştirileceğini duyurmuştur. Söz konusu yazı, mevzuat birimimiz tarafından değerlendirilmiştir. Alan değişikliği ile ilgili üyelerimizden gelebilecek talepleri de dikkate alarak, çözüme dönük görüş ve önerilerimizi Bakanlığa iletileceğiz.
 
Buna göre öğretmenlerden adaylığı kaldırılmış olmak kaydıyla Talim ve Terbiye Kurulu’nun (TTK) 80 sayılı Kararı’na göre;
 
-Mezun olduğu alan dışında başka bir alana atanmış olanlar, (Üniversitelerin farklı bölümlerinden mezun olup da Bakanlıkça öğrenimleri dışındaki bir alana atananlar, örneğin ziraat fakültesi bölümü mezunu olan ancak sınıf öğretmenliği yapan bir öğretmen, mezun olduğu alan itibarıyla laboratuvar hizmetleri, bahçe ve tarla bitkileri, tarım makineleri ve hayvan yetiştiriciliği alanına alan değişikliği yapabilecektir.)
 
-Öğrenimleri birden fazla alana kaynak teşkil edenler, (İlahiyat fakültesi mezunu olup da hem İHL meslek dersleri alanına hem de din kültürü ve ahlak bilgisi alanına atanabilecek durumda olanlar alan değişikliği yapabileceklerdir.)
 
-Görev yaptığı alan dışında başka bir alanda yükseköğrenim bitiren, (Öğretmenlik görevini yürütmekte iken, görev yaptığı alanın dışında farklı bir alanda yükseköğrenimi bitiren; örneğin, tarih öğretmenliği yapmakta iken İngilizce alanında öğretmenliğe kaynak teşkil eden bir fakülteden mezun olan birisi İngilizce öğretmenliğine alan değişikliği yapabilecektir.)
 
-2012 yılında il içi ve iller arasında alan değişikliği suretiyle yer değişikliği gerçekleştirilenlerden daha önceki alanlara geçmek isteyenler, (Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken, il içi ve iller arasında alan değişikliği yaparak zihinsel engelliler sınıf öğretmenliğine geçenler ile herhangi bir alan öğretmeni olarak görev yapmakta iken teknoloji ve tasarım alanına geçenler tekrar eski alanlarına dönebileceklerdir.)
 
-Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken, 2012 yılında zihinsel engelliler sınıfı öğretmeni olarak alan değiştiren ancak yargı kararı gereğince tekrar sınıf öğretmenliğine döndürülenlerden 540 saatlik zihinsel engelliler sınıfı öğretmenliği programını başarıyla tamamlayanlar zihinsel engelliler sınıfı öğretmenliği alanına,
 
-Sınıf öğretmeni olup 2012 yılında alan değiştirerek zihinsel engelliler sınıf öğretmenliğine atanan, daha sonra Danıştay kararı ile atamaları iptal edilenlerin; 540 saat teorik olarak zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği eğitim programı almaları mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu öğretmenlerin teorik olarak aldıkları eğitim programı ile birlikte zihinsel engelli sınıflarda verdikleri uygulamalı eğitimi de değerlendirmelidir. Aksi takdirde 540 saat teorik eğitim şartı öğretmenlerin mağduriyetini gidermeyecektir.
 
-Herhangi bir alan öğretmeni olarak görev yapmakta iken, 2012 yılında teknoloji ve tasarım alanına alan değiştiren ancak yargı kararı gereğince tekrar önceki alanına döndürülenlerden, 90 saatlik teknoloji ve tasarım öğretmenliği eğitim programını başarıyla tamamlayanlar teknoloji ve tasarım alanına alan değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir.
 
Ancak öğretmenler diplomalarında yazılı yan alanları ile aylık karşılığı okutabilecekleri derslerin öğretmenliğine alan değişikliği yapamayacaklardır.
 
Eğitim kurumu yöneticileri, görevli oldukları okulda geçebilecekleri alanda boş norm kadro olması halinde kendi eğitim kurumlarını tercih edebilecekler ve bu alana atanmaları halinde yöneticilikleri devam edecektir.
 
Eğitim kurumları yöneticilerinin görevli oldukları eğitim kurumlarında alan değiştirmeleri için alanlarında boş norm şartının aranması sağlıklı bir uygulama değildir. Yöneticilerin görev yaptıkları okullara alan değiştirmeleri için geçmek istedikleri branşlarda boş norm kadro şartı aranmamalıdır. Bakanlık bu konuyu mutlaka çözmelidir.
 
Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu dışında başka bir eğitim kurumuna alan değiştirmek üzere başvuran yöneticilerin ise, bu alana atanmaları durumunda yöneticilik görevleri sona erecektir.
 
Yurtdışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenlerden, en geç 17 Şubat 2014 tarihi itibarıyla görevine başlayacaklarını belgelendirenler alan değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir.
 
Merkez ve taşra teşkilatında geçici görevlendirilenler de alan değişikliği başvurusunda bulunabilecek olup, alan değişikliği gerçekleşenlerin görevlendirmeleri sona erdirilerek yeni görevlerine başlamaları sağlanacaktır.
 
Başvurular, elektronik ortamda yapılacak, görevden ayrılma ve başlamalar yarıyıl tatilinde tamamlanacaktır. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum