MEB hizmet alanları ve puanlarını belirlemelidir

MEB hizmet alanları ve puanlarını belirlemelidir

Eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağı; 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin...

 

Eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağı; 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi” başlıklı 49. maddesi 3. fıkrasındaki “Eğitim ve öğretime yeni açılan ya da dönüştürülen eğitim kurumları ile eğitim kurumlarının yer aldığı yerleşim yerlerinin idari bağlılıklarının değiştirilmesi ve benzeri nedenlerden dolayı hizmet alanlarının yeniden belirlenmesi gereken eğitim kurumlarının hangi hizmet alanları içerisinde yer alacağına ilişkin düzenlemeler, her yıl valiliklerin kasım ayı içinde yapacakları teklifler doğrultusunda Aralık ayı içinde Bakanlıkça değerlendirilir ve Bakanlık Tebliğler Dergisinde yayımlanarak Ocak ayında yürürlüğe konulur.” hükümlerine göre belirlenir.
 
Hizmet alanları ve hizmet puanları ise yönetmeliğin “Hizmet alanları ve hizmet puanı” başlıklı 47. maddesi 8. fıkrasındaki; “Eğitim ve öğretime yeni açılması, dönüştürülmesi ya da benzeri nedenlerden dolayı bu Yönetmelik eki EK–2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer almayan eğitim kurumlarının yer alacağı hizmet alanları ile hizmet puanları, EK–2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesine ekleninceye kadar o eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumları emsal alınarak değerlendirilir. Bu durumdaki eğitim kurumları her yıl kasım ayı içinde Bakanlığa bildirilir. Bakanlıkça yapılacak değerlendirmeden sonra EK–2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde yer verilerek Tebliğler Dergisinde yayımlanır.” hükümlerine göre belirlenir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı, Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesini (EK–2) Mayıs 2010 tarihli ve 2632 sayılı ek Tebliğler Dergisinde yayımlamış ardından eğitim ve öğretime yeni açılan veya adı ve kodu değişen ya da dönüştürülen okullara ait hizmet puanı çizelgesini ise Şubat 2011 tarihli ve 2641 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlamıştır.
 
Ardından MEB, 2012 yılı iller arası yer değiştirme kontenjanlarını incelediğimizde bazı okulların Hizmet Alanları ve Hizmet Puanlarının okullar ilkokul-ortaokul-imam hatip ortaokulu şeklinde dönüştürüldüğünden değiştiğini görmekteyiz. Önceden hizmet alanı 1 olan okulun hangi nedenlerle 4. hizmet alanına alınıp zorunlu hizmet yapılabilen bir okul haline gelmesi anlaşılmamıştır. Okullar dönüştürüldüğünden Öğretmenler şu an okullarının zorunlu hizmet yapılabilen bir okul olup olmadığını bilememektedir.
 
Öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren hizmet bölgelerinin il ve ilçelerine bağlı eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bu hizmet alanlarının 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumları zorunlu çalışma yükümlülüğü dışında, 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumları ise zorunlu çalışma yükümlülüğü içindedir. Şu an için okullarımızın birçoğu ilkokul-ortaokul-imam hatip ortaokulu şeklinde dönüştürüldüğünden ve yeni okul ve kurumlar açıldığından yer değiştirmelerde ve öğretmen olarak atanmak için tercih yapacak öğretmenlerimizin tercihlerinde 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okulları tercih etmeleri zorunlu hizmetlerini ilk atandıkları okullarında yapmaları açısından faydalı olacaktır.
 
Fakat şu an okulların zorunlu hizmet yapılabilen bir okul olup olmadığı bilinememektedir.
 
Ayrıca aynı okulun bir katı zorunlu hizmet yapılabilen bir okul olarak tanımlanmış iken diğer katı zorunlu hizmet kapsamına alınmamış, aynı ilçede yan yana olan okulların veya aynı okul bahçesi içerisindeki ayrı okul binalarının hizmet alanları birbirinden farklı olarak belirlenmiştir.
Yine Hizmet Alanları ve Hizmet Puanlarının sorunlu olduğuna dair “Bu okulda sadece 2. kattaki öğretmen zorunlu hizmetini yapacak” ve “Şemdinli'de zorunlu hizmet görevi sayılmayan 3 okul” haberlerini yayınlamıştık.
 
Bu nedenle MEB’in acilen Türkiye’deki tüm okul ve kurumların; Kurum Adı, Kurum Tür Adı, Kurum kodu, Hizmet Bölgesi, Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesini öncelikle internet sitesinde Excel formatında yayınlaması ve yine internet sitesinde sorgulama yapılabilerek öğrenilebilmesi için çalışmalar yapması ve akabinde (EK–2) Tebliğler Dergisinde yayınlaması gerekmektedir.
 
Ahmet KANDEMİR
 
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.