MEB mevzuata neden uymuyor?

MEB mevzuata neden uymuyor?

MEB uyamayacağı mevzuatı neden çıkardı? (Sınıf mevcutları)

MEB 07/09/2013 tarihinde yayımladığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 24.maddesi:

Herhangi bir puan kullanmaksızın öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında kontenjan belirlenmesi

MADDE 24- (1) Herhangi bir puan kullanmaksızın öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına e-Kayıt sistemiyle öğrenci alınır. Bunların 9 uncu sınıfına alınacak öğrenci sayısıyla açılacak şube sayısı ilgili komisyonlarca belirlenip, ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince onaylanarak e-Kayıt sistemine yansıtılır.

(2) Alınacak öğrenci sayısının planlanmasında bir şubedeki öğrenci sayısının 34’ü geçmemesi esastır. Ancak öğrenci sayısının çok fazla, derslik sayısının yetersiz olduğu durumlarda, eğitim ortamı uygun olmak kaydıyla bir şubedeki öğrenci sayısı daha fazla olabilir, ancak 40’ı aşamaz.”

 

Bu maddenin mürekkebi henüz kurumadı. Mürekkebi kurumadan uygulamadan kalktı diyebiliriz. Çünkü uyan yok uymaya niyeti olanda yok.

Çünkü iş artık raydan çıkmış hukuk devleti ilkesi bertaraf edilmiş herkesin kafasına göre takıldığı, mevzuatın ise takılmadığı bir hal almıştır.

Hukuk devletinde kurallar vardır. Kanunlar, tüzükler, yönetmelikler… Anayasaya göre herkes bu kurallara uymak zorundadır.

Düzenleyen makam yani idare yani devlet kurala uymazsa vatandaştan nasıl beklenebilir?

En kötüsü de henüz yeni konulan bir kurala uyulmamaktadır. Geçici madde koyulsaydı bu kural bilmem … tarihinden geçerlidir diye. Fakat yok böyle bir kural. Ben çaldım ama ben de oynamam deniliyor adeta.

Madem uymayacaktınız yada uyamayacaktınız neden koyarsınız kuralı? Bari koymayın da hukuk devleti ilkesini çiğner pozisyona düşmeyin.

Şimdi denilecek ki vatandaşın çocuğu okumasın mı mevcut 40 oldu diye kapıda mı bırakalım çocuğu? Tabii ki hayır fakat kural koyarken bu kadar basit bir şeyi düşünemiyor musunuz diye sormazlar mı insana? Şimdi 40’ın üstünde öğrenci alan bir okul müdürünü veli şikayet etse ne olacak? Müdürü kim kurtaracak? Öğrenci gönderen İlçe Müdürü mü? kaymakam mı? Siyasi mi?...

Sakın ola ki eleştiri için bunları yazdığımız düşünülmesin… Bugün Genel Liselerin kapatılmasıyla, sınavsız öğrenci alan okulların azalmasıyla beraber okullarda öğrenci fazlalığı yaşanmaktadır. Mevcutları 40 olan varsa (bize göre fazla fakat) aman dua etsin… Allah bozmasın. Lise sınıfı 50, 60 hatta 70 kişi olur mu? İlköğretim de olmaz ama Lisede hiç olmaz. Böyle bir sınıfta eğitim de, disiplin de, düzen de olmaz…

Bu arada devletin çözümü de belli… Yeni bina yapalım diyen yok. İkili eğitim yapalım. Devlet şart değil özel okula yada açık liseye verin.

Bunu biz değil en tepedeki yetkililer söylüyorlar…

Anlaşılan o ki “ ah şu okullar olmasa maarifi ne güzel yönetirdim” diyen anlayışa doğru gidiyoruz. Sosyal devlet eğitimi özele havale etmek, böylece devletin eğitim de küçülmesini amaçlıyor. Bu nedenle de okulların olanakları her geçen gün aşağıya düşüyor…

 

Maksut BALMUK

 

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.