MEB Yönetici Atama Taslağı değerlendirmesi

MEB Yönetici Atama Taslağı değerlendirmesi

Merakla beklenen yönetici atama yönetmeliği ile ilgili olarak dolaşan taslağa

 

Yönelik bir değerlendirme yapacak olursak;

Bu yönetmelik 28 Şubat 2013 tarihli yönetmeliğe göre tabii ki daha makuldür. Bazı konular açığa kavuşturulmuştur fakat 28 Şubat’ta ölümü gösteren idare sıtmaya razı etmek istemektedir. Sözlü sınav ısrarı devam ettiği gibi bu şekliyle çıkarsa teknikolarak cümle yanlışları da vardır. Sakın ola ki kimse neden kelimelere takılıyorsunuz demesin. Bu yönetmeliği sıradan bir insan değil Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük bakanlığı hazırlıyor. Devlet hazırlıyor. Hata yapmayacaksınız. MEB 28 Şubat’ta yayımladığı yönetmelikle atama yapılamayacağını anlamış olmalı ki her şey sil baştan ele alınmış. Sözlü sınav hariç 2009 yönetmeliğine dönüş sinyalleri verilmiş.

Biz uygulanamaz dedikçe müsteşar yardımcıları dahi uygulanır diye diretmişlerdi. Sayın başbakanın sözüne istinaden konulan 3 kişi arasından vali seçer ifadeleri de yok. Çünkü koltuk çok olunca (tercih sayısı 25) atama yapmak yani üniversiteye rektör atama yöntemini uygulamak neredeyse imkansızdır.

Yönetmelikte hatalar var bunlar eminim(!) düzeltilecektir:

Örneğin; Madde 18- (1) Görevli oldukları eğitim kurumlarında fiilen üç yıl görev yapan eğitim kurumu yöneticileri, Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formu Puanı üstünlüğüne göre il içinde en fazla 25 eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle her yıl Temmuz ayı içerisinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Burada kurulan cümle yanlıştır. Kişiler Ek-1 puan üstünlüğüne göre başvurabilirler denilmiş. Oysa ki üç yılını dolduran başvurabilir fakat ataması Ek-1 Puan üstünlüğüne göre yapılır. Denilmek istenmektedir.

Yardımcı olacak olursak madde;

Madde 18- (1) Görevli oldukları eğitim kurumlarında fiilen üç yıl görev yapan eğitim kurumu yöneticileri il içinde isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Atamalar; il içinde en fazla 25 eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle her yıl Temmuz ayı içerisinde alınacak başvurularda Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formu Puanı üstünlüğüne göre yapılır. (Not: eşdeğer görev mi alt üst olur mu açıklığa kavuşturulmalı)

Şeklinde olabilir.

Bir başka hata; Madde 21-

Burada da son cümle eğitim müdürlüğünde geçen süre denilmiştir. Oysa ki anlatılmak istenen “eğitim müdürlüğü” değil” eğitim kurumu” müdürlüğüdür.

MEB’in özellikle kafa karışıklığı yaratan eski yönetmelikte açık hüküm bulunduğu halde uygulamada sorunlar çıkarılan ilköğretim okulu iken ilkokula dönüşen okullarda alan öğretmeni olan yöneticilerin durumu ile ilköğretim okulu iken ortaokula dönüşen okullardaki sınıf öğretmenliği branşındaki yöneticilerin durumları açıklığa kavuşturulmalıdır.

Ayrıca taslaktaki takvime göre; Yeniden Atamalar Haziran, İsteğe Bağlı Atamalar Temmuz, Rotasyon atamaları ise Ağustos ayında yapılacaktır. İlk atamaların tarihi mutlaka belirlenmelidir. Ayrıca belirlenen tarihler yeniden gözden geçirilmeli sistemin daha sağlıklı ve mantıklı işlemesi için Çalışma süresi (rotasyon) atamaları Haziran’ın 15’ine kadar, İsteğe bağlılar (ki en azından bu yıla mahsus olarak 2 yıl şartı konulmalı) Haziran sonuna kadar, İller arası 15 Temmuz’a kadar, İlk atamalar Temmuz sonuna kadaryeniden atamalar ise isteğe bağlı ile beraber gerçekleştirilebilir.

Ek-1’de haksızlığa yol açan uzman öğretmenlik ya kaldırılmalı yada puanı daha da daraltılmalıdır.

Belirttiğimiz yukarıdaki ve benzeri düzeltmeler yapılıp sıtmaya razı etme mantığından uzaklaşılarak bir yönetmelik çıkarılması ümidiyle…

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum