MEB, yönetici atamada birlik sağlamalıdır

MEB, yönetici atamada birlik sağlamalıdır

MEB, yönetici atamada birlik sağlamalıdır

Birçok İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yeni yayımlanan 04.08.2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre çeşitli takvim ve duyurular yayınlamaktadır.
 
Bu takvim ve duyurulara baktığımızda birbirinden farklı uygulamaların sahneleneceği aşikardır.
 
Bunun yerine Millî Eğitim Bakanlığın bir genelge ile yapılacak iş ve işlemleri yönetici atama ve yer değiştirme işlemlerinin hangi öncelik sırasına göre yapılacağını ve tereddüde düşülen konularda açıklamalara yer veren bir genelge yayınlamalıdır.
 
Kanaatimizce;
 
1-Kurum tiplerinin belirlenmesi
 
2-Norm kadro fazlası yöneticilerin atanması
 
3-İstege bağlı yer değiştirme işlemleri
 
(İsteğe bağlı yer değiştirmeler Rotasyona bağlı yer değiştirme işlemleri ile yer değiştirebilir.)
 
4-Rotasyona bağlı yer değiştirme işlemleri
 
5-Sözlü sınavların yapılması
 
6-Sınava dayalı atamaların yapılması
 
Şeklinde bir atama takvimi oluşturulması yerinde olacaktır.
 
Öncelikle “Norm Kadro Fazlası Yöneticiler Atansın” dedik neden?
 
Çünkü 10.08.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Temel İlkeler” başlıklı, 5. maddesinde, “ Bu Yönetmelikte düzenlenen esas ve usullerin belirlenmesinde;
 
a) Okul ve kurumlarda yönetim, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi,
 
b) Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe dönüştürülmesi, temel ilke olarak dikkate alınmıştır.” hükümleri bulunmaktadır.
 
Bu hükümlere göre her ilde onlarca bazı illerin büyüklüğüne göre hatta yüzlerce norm kadro fazlası yönetici var iken yeni yöneticileri eğitim sistemi kaldırmaz.
 
İl Milli Eğitim Müdürlükleri norm kadro fazlası okul yöneticilerinin personel boyutunda atıl kapasite yaratılmadan değerlendirilmesi için öncelikle bu yöneticileri atamalı sonra diğer atama ve yer değiştirmeleri yapmalıdır.
 
04.08.2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Dönüştürülen okulların yöneticileri” başlıklı Geçici 2. maddesinde; “30.3.2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun gereği dönüşümleri yapılan okulların, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi dolayısıyla norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarına uygun bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, 19 uncu maddeye göre yer değiştirmeye tabi tutulana kadar bir defaya mahsus olmak üzere kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılır. Bu durumdaki yöneticilerin 18 inci maddeye göre isteğe bağlı yer değiştirme hakları saklıdır.” hükümleri bulunmaktadır.
 
Bu hükümlere göre; 4+4+4 nedeniyle norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarına uygun bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler de norm kadro fazlası statüsündedirler.
 
Bu yöneticilerden ilkokulda olan branşcılar, ortaokulda olan sınıf öğretmenleri her ne kadar yönetmeliğin Geçici 2. maddesi ile de bir defaya mahsus olmak üzere kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılmaları istense de geçici 2. madde öncelikle; “… norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarına uygun bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, …” hükmü ile bu yöneticilere yer bulunması gerektiğine işaret etmektedir.
 
Bu yöneticilerin öncelikle norm kadro fazlası yöneticilerin atanması kapsamında atamaları yapılmalı akabinde isteğe bağlı yer değiştirmede istekleri halinde yerleri değiştirilmeli bunlara rağmen yerleri değişmeyen yönetici var ise rotasyona kadar bulunduğu kadro ile ilişkilendirilmelidir.
 
Ahmet KANDEMİR
 
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu
 
www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum