MEB, Yönetici Görevlendirmede Acele Etmemeli

MEB, Yönetici Görevlendirmede Acele Etmemeli

MEB, Yönetici Görevlendirmede Acele Etmesin. Bakan Avcı'ya Yönetici Görevlendirmeleri Uyarısı

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik, 11 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelikte, okul yöneticiliği ikinci bir görev olarak tanımlanmış, okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığı için herhangi bir sınav ön koşulu getirilmemiştir.  

Yönetmelikle ilgili sendikalar ve eğitimciler tarafından gerekli açıklamalar yapılmıştır. 

Biz burada, tarafımıza gelen çok sayıda şikayet hakkında, başta Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı olmak üzere MEB Bürokratlarının dikkatini çekmek istiyoruz. 

İLÇE MÜDÜRLERİ, LİSTELERİ NEREDEYSE TAMAMLAMIŞ

Uzun süredir kamuoyunda gündeme gelen, madde madde tartışılan, yazılıp-çizilen MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ile ilgili, listeler çoktan yapılmaya başlanmış. 

Yeni yönetmelikte, mevcut yöneticilerin değerlendirilmesi ile ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürlerine tanınan 60 puanlık yetki, yeni tartışmaları beraberinde getiriyor. 

Sitemize konu hakkında çok sayıda şikayet başvurusu gelmeye başladı.

Şikayetlerin önemli bir kısmı, ilçe yöneticileri tarafından şimdiden listelerin yapılıp, tamamlanmak üzere olduğu yönünde. 

Bir çok ilçe müdürü, kendi görüşüne yakın şube müdürlerini puanlamadaki hassasiyetine binaen "İnsan Kaynaklarından Sorumlu Şube Müdürü" olarak görevlendirmeye başlamış. 

Bazı ilçe yöneticilerinin, kişisel çıkar ilişkilerine dayalı olarak, kendilerine yakın gördükleri isimleri okul müdürü olarak görevlendirecekleri ifade ediliyor. 

ŞUBE MÜDÜRLERİ ROTASYONU DA ÖNEMLİ BİR ETKEN

Ülkemiz geneli düşünüldüğünde, 1000'e yakın ilçenin pek çoğunda 2-3 şube müdürü kadrosu bulunmakta. Bu kadroların önemli bir kısmı, bu yıl ilk defa uygulanacak olan şube müdürlüğü rotasyonu ile yer değiştirmiş olacak. 

Mevcut okul müdürlerinin değerlendirilmesinde İnsan Kaynakları Şube müdürü 20, İlgili diğer şube müdürü 15, toplam 35 puan ile bir değerlendirme yapacaklar. Bu da 100 olan tüm puanların üçte biri bir puana karşılık geliyor. 

Bu kapsamda, eğer rotasyon takvimi uygulanırsa, 20 Haziran'da yer değiştirmeler sonuçlanacak. Göreve başlamalar en erken Temmuz ortalarını bulacaktır. Ramazan ayının gelmesi, Yaz dönemi yıllık izinlerin kullanılması vb. nedenlerle şube müdürlerinin önemli bir kısmı ancak okulların açıldığı Eylül ayı başında görevlerine başlayacaklar. 

Sonuç olarak, görevlerine yeni başlayan şube müdürleri hiç tanımadığı okul yöneticilerini nasıl değerlendirecekler?

İLÇE MÜDÜRLERİNDE DE BENZER BİR DURUM VAR

Şube müdürlerindeki benzer durum, ilçe milli eğitim müdürleri için de geçerli. Ülke genelinde ilçe milli eğitim müdürlerinin önemli bir kısmı değişime uğruyor. İlçe Müdürü görevlendirmeleri, muhtemelen önümüzdeki süreçte aşama aşama devam edecek. 

Görevine yeni başlayan bir ilçe müdürü, hiç çalışmadığı bir okul yöneticisini nasıl değerlendirecek?

MEB'İ ACELECİ DAVRANMAYA YÖNELTENLER Mİ VAR?

Bütün bunlar karşımızda dururken, bir takım çevreler MEB'i aceleci davranma konusunda yönlendirmeye çalışmaktalar. Bu grupların amacı ne? 

Yönetmelik çıkmıştır. Eksikleri vardır ve düzenlenebilir. Bu şekilde uygulansa bile, uygulama sürecine dikkat edilmeldir.

Üzerinde hiç düşünülmeden, acele verilecek kararlarla bir an evvel uygulamaya geçmek, eğitim-öğretim faaliyetlerini olumsuz etkileyecektir. 

Bilindiği gibi bizde kanunlar çok güzel hazırlansa bile, uygulamada o kadar başarılı olduğumuz pek söylenemez.

Ümit ediyoruz MEB, bu aceleci tutumu sergilemez. Eksik ve hatalarına rağmen, mevcut durumuyla MEB Yönetici Görevlendirmelerini en iyi bir şekilde yapmaya çalışır.

 

Teoman YALÇIN

TurkiyeEgitim.Com özel haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum