MEB Yönetici Görevlendirmeleri 1 Yıl Ertelesin

MEB Yönetici Görevlendirmeleri 1 Yıl Ertelesin

Anadolu Eğitim Sen sendikası Milli Eğitim Bakanlığına yaptığı başvuru ile Yönetici Değerlendirme Sürecinin Ertelenmesini İstedi.

Sayı:775-14/2636                                                                                   Tarih:14/07/2014
Konu: Yönetici Değerlendirme Sistemi
İlgi: 17 Haziran 2014 günü yayınlanmış olan Eğitim kurumları Yöneticileri Görevlendirme Kılavuzu
 
 
TC 
 
MEB 
 
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne  
 
Bilindiği Üzere bakanlığımızın 17 Haziran 2014 günü yayınlamış olduğu Eğitim kurumları yöneticileri görevlendirme kılavuzuna göre bir takvim belirlenmiştir. Bu takvime göre; okul ve kurum yöneticileri’nin değerlendirmesini yapacak okul-aile birliği başkanı, başkan yardımcısı, öğrenci meclis başkanı, okulun en kıdemli öğretmeni, kıdemi en az öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilmiş 2 öğretmenin MEBSİS’e tanıtılması 09-14 Temmuz tarihleri arasında yapılmış olup, değerlendirecek kişilerin şifre alması ile uygulama aşamasına gelinmiştir. 
 
İlgili Kılavuza göre 15 Temmuz, 15 Ağustos arasındaki takvim itibari ile okul müdürlerimiz bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Sendikamız yöneticilerin yönetilenler tarafından değerlendirilmesine tümden karşı olmamakla birlikte, içinde bulunduğumuz takvimde ve yayınlanmış kılavuz çerçevesinde değerlendirilmesinde sakıncalar tespit etmiştir. 
 
Anket sürecindeki eksikleri ve yanlışları şu şekilde sıralayabiliriz. 
 
1-       Bir anket sistemi ile değerlendirmesi yapılan okul müdürlerinin, sistem üzerinde yapılan değerlendirmesi şeffaf bir durum ortaya koymamaktadır. Anketlere yapılacak bir müdahaleden endişe etmekteyiz. Dava konusu olabilecek bu durum, zaman kaybı ve olumsuz sonuçlardan başka bir görüntü ortaya koymayacaktır.
2-       Ankete katılması öngörülen okul aile birliği başkan ve başkan yardımcılarının tarafsızlığından emin olunamaz.
3-       MEBSİS üzerinde işlem yapacak olan kişilerin devlet memuru olması, eğitim çalışanı olması yasal bir zorunluluk iken okul aile birliği başkan ve yardımcısına işlem yaptırmak hukuksuzdur.
4-       Fiilen yaz tatilinde olan öğretmenlerimizin bir kısmı şifrelerini almamış, bir kısmı da şifresini aldığı halde oy kullanmaktan imtina eder durumdadır.
5-       Söz konusu değerlendirme anketine kurumdaki tüm öğretmenler, memurlar hatta VKHİ personeli katılmadığı takdirde objektif bir bakış yakalanamaz.
6-       Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ilçe milli eğitim müdürlükleri kadroları boşaldı.Boşalan ilçe milli eğitim müdürlüklerine ise haziran ayı veya temmuzun ilk haftasında ancak görevlendirmeler yapılabildi.Bazı kadrolara ise  hala görevlendirmeler yapılmış bile değil. İlçe müdürleri eğitim yöneticilerini Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin ek 1 formuna göre  değerlendirecek yeterince zamana sahip değiller.
7-    İl ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinin isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri haziran ve temmuz aylarında yapılması ile eğitim yöneticilerinin değerlendirme süreci de aynı zamana denk gelmektedir.Bu durumda yine Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin ek 1 formunagöre değerlendirecek şube müdürleri ya başka bir il/ilçeye atanmış olacak ya da daha yeni ilçe/il’e gelmiş olması yine değerlendirmelerin yapılmasına engel teşkil etmektedir.
8-       Okul Müdürlerini değerlendirecek milli eğitim şube müdürlerinin görevleri ile ilgili davanın açılmış olması, sonucun görevin sona ermesiyle açıklanması, şube müdürlerinin bu değerlendirmede yerinin ne olacağını tartışmaya açmıştır.
9-       18 Temmuz itibariyle görevi sona erecek şube müdürlerinin idarecileri değerlendirecek olması tartışmalı sonuçlar doğurur. 
10-   İdareci olarak atanma talebi olan fakat idarecilik yapmamış bir öğretmenin kendi kurumunda ya da yeni bir kurumda değerlendirilmesi bu sistem ile mümkün değildir. 
 
11-   Görevi sürmekte olan idarecilerin değerlendirilmesi sene sonu öğretmenler kurulunda gizli oy ve açık tasnif anket ile yapılmadığı sürece şaibelere açıktır. 
 
12-    MEBSİS şifresiyle de olsa idarecisini oylayan her öğretmen kendi anketinin deşifre olabileceği, müdürü tarafından cezalandırılabileceği endişesi taşımaktadır. 
 
Sonuç olarak, 2014-2015 öğretim yılında detaylı olarak ele alınmak üzere, mevcut anket değerlendirmesinden vaz geçilmesini arz ve talep ederiz. 
 
 
Cansel GÜVEN
Anadolu Eğitim Sendikası
Genel Başkanı

mebpersonel.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum