MEBden Ders Kitapları İnceleme Birimi açıklaması

MEBden Ders Kitapları İnceleme Birimi açıklaması

Cumhuriyet Gazetesi'nin 22 Nisan 2013 tarihli nüshasında yayınlanan "MEB'in Ders Kitapları İnceleme Birimi'ni Kapatması Tartışmalara Neden Oldu" başlıklı haber gerçeği yansıtmadığından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur

 

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 12 Eylül 2012 tarihli ve 28409 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği ile her türlü ders kitabı ile eğitim araçlarının incelenmesi yöntemini değiştirmiş, öğretmenler, akademisyenler ve eğitim alanında uzman kişilerin katılım ve inceleme sürecinde yer alacağı panel sistemi kurulmuştur.
 
Söz konusu Yönetmeliğin geçici birinci maddesinde ise bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na başvurusu yapılan eserlerin inceleme ve değerlendirme işlemlerinin Başkanlıkça oluşturulacak komisyonlarca 31/12/2009 tarihli ve 27449 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği (önceki Yönetmelik) hükümlerine göre yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
 
Dolayısıyla Yönetmeliğin yayımından sonra müracaat eden kitap ve diğer eğitim araçlarının panel sistemine göre incelenebilmesinin sağlanabilmesi için "inceleme birimi" kapatılmış, buradaki öğretmenlerimizin tamamı Ankara ilinde branşlarına/alanlarına uygun okullara atanmışlardır. Önceki Yönetmelik döneminde müracaat eden kitap ve diğer eğitim araçlarının önceki Yönetmelik hükümlerine göre incelenebilmesini sağlamak amacıyla da inceleme görevi bitince asli görevlerine dönmek üzere söz konusu 196 öğretmen yürürlükteki Yönetmeliğin geçici maddesi gereği görevlendirilmişlerdir. Bu görevlendirme iki ay süreli olarak yapılmış olmakla birlikte, inceleme görevini tamamlayan öğretmenler iki aylık süreyi beklemeden okullarındaki görevlerine döneceklerdir. İncelenecek kitap sayısı da iddia edildiği gibi 170 olmayıp, 124'tür.
 
Haberde söz edildiği şekilde "… kurul olarak kitap inceleme işine…" son verilmediği gibi Eğitim-Sen Basın Sekreteri Tuğrul ÇULFA'dan alıntılanan "… panel sisteminden …" vazgeçildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
 
Ders kitaplarının ve diğer eğitim araçlarının incelenmesi Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği hükümlerine göre yapılmaya devam edilmektedir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
Basın ve Halkla
İlişkiler Müşavirliği

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.