MEB'den Okullara "Temizlik Firmaları" Uyarısı

MEB'den Okullara "Temizlik Firmaları" Uyarısı

Okulların Hizmet Satın aldığı Temizlik Firmalarına Dikkat

Okulların açılmasına kısa bir süre kala, MEB yetkilileri "Temizlik Firmaları" konusunda Okul Yöneticilerini uyardı.
 
Yetkililer; son günlerde çok sayıda temizlik firmasının okulları dolaşarak teklifler sunduklarını, ancak bazı firmaların tekliflerinin Kamu İhale Kurumu tarafından ilan edilen Maaş ve SGK pirimlerinin en alt rakamı olan 1.278 TL'nin bile altında olduğunu, bunun mümkün olmadığını, 1.278 TL rakamı altındaki bir teklifin inandırıcı olamayacağını ifade ettiler. 
 
Okullar Temizlik Firmalarından hizmet satın almakta ve okulların temizlenmesi hizmeti karşılığında fatura bedelini ödemektedir. Ancak bazı temizlik firmaları dolambaçlı yollara girerek işçilerin SGK Primi, Aylık Muhtasar Bedeli ve Damga vergilerini ödememektedir.
 
Bu yolsuzluğun sonucunda Sayıştaş ve Maliye bakanlığı müfettişleri günah keçisi olarak okul yöneticilerini sorumlu tutmaktadır.
 
Neden kontrol etmedin?
Prim ödendi belgesini neden istemedin?
Neden firmayı uyarmadın?
 
şeklinde suçlamalarla tüm suçu Okul yöneticilerine atmaktadırlar.
 
Okul yöneticileri idareci olmaya hak kazandıklarında herhangi bir muhasebe kursuna tabii tutulmamaktadır. "Okulu yönet ama nasıl yönetirsin onu bilmem!" şeklinde bir yaklaşım vardır.
 
Eğitim Yöneticilerine bir kaç uyarı ve hatırlatmada da biz bulunacağız.
 
Hizmet satın alınan temizlik firmasından (vergi dairesinden alacakları) her ay;
 
*Borcu yoktur belgesi istenmesi gerekir.
 
*SGK Prim tahakkuk belgesinin "ödendi makbuzu" (tahakkuk edilen miktar bir sonraki ay bankaya yatırılıyor. Tahakkuk edilmesi ödendiği anlamına gelmez.) istenmesi gerekir.
 
*İşçilerin SGK priminin hangi firma numarası üzerinden ödendiği ve sizin hizmet satın aldığınız firmanın Ticaret sicil kaydındaki numarasının tutması gerekir. (Bazı firmalar kapalı olan firma üzerinde işçi çalıştırıp kapalı olan firmanın vergisi çıkmayacağından vergi kaçırmaktadır.) 
 
Eğitim yöneticilerinin zor durumda kalmaması için, hizmet sözleşmesi yaptığı / yapacağı firmaya ilişkin en azından yukarıdaki hususlara dikkat etmesini tavsiye ediyoruz. 
 
Teoman Yalçın
TurkiyeEgitim.Com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum