Meclis'in 3'te 1'i emekli olamadı!

Meclis'in 3'te 1'i emekli olamadı!

Milletvekillikleri sona erecek isimler kendilerine başka alanlarda iş aramaya başladı. Emekliliği hak edenler ise, 7 bin 500 lira maaş alacak.

Yücel Kayaoğlu ANKARA

Meclis Başkanlığı, 24'üncü dönemde milletvekilliği yapan isimlerin emeklilik durumlarıyla ilgili bir çalışma yaptı. Buna göre; 122 milletvekili prim gün sayısını dolduramadığı gerekçesiyle, 50 milletvekili ise yaş sınırına takıldığı için emeklilik hakkından yararlanamayacak. 122 kişiden 60 civarındaki isim ya seçilemeyecek yerden aday gösterildi ya da listelerde yer alamadı. Dolayısıyla bu isimler, emeklilik şartlarını yerine getiremeyecek. Ancak prim gün sayısını dolduramayan 122 kişinin vekillikleri sona erse bile daha önce çıkarılan yasa kapsamında sosyal güvenlik prim ödemeleri 4 yıl boyunca Meclis tarafından yapılacak. Emekliliğini hak edenler, 7 bin 500 lira maaş alacak. Bu arada, listelerde yeniden yer bulamayan milletvekilleri bir yandan yeni iş ararken bir yandan da Meclis'teki odalarını boşaltmaya başladı. Meclis yönetimi, bir yazı göndererek uygun bir süre içinde odalarını boşaltmalarını istedi. Bu işlemin ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

DİP NOT: Bir milletvekili nasıl emekli olur?

Milletvekillerinin emekliliğinde de devlet memurları veya diğer çalışanların emeklilik şartları geçerli. Ancak bazı meslek gruplarındaki yıpranma hakkı milletvekillerine de tanınmış durumda. Yani 25 yıllık zorunlu çalışma süresinden 4 yıl düşülüyor. Bir kişinin milletvekili emekli maaşına hak kazanması için öncelikle 25 yılı doldurması ve en az iki yıl TBMM üyesi olması zorunlu. 2 bin lira emekli maaşı alırken, TBMM üyesi seçildikten 2 yıl sonra maaşı bugünkü rakamlarla 7 bin 500 liraya yükseliyor. TBMM üyeliği sona erdiğinde emekliliği hak etmeyenler, şartlarını (prim gün sayısı ve yaş) tamamladıktan sonra milletvekili emekli maaşına hak kazanıyor.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.