Memur Maaşları Yoksulluk Sınırında

Memur Maaşları Yoksulluk Sınırında

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ağustos 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.122,38 TL olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.300,74 TL olarak belirlendi.
 
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre % 0,38 oranında arttığını gösterirken,  çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre % 0,45 oranında yükselmiş ve 1.637,58 TL olarak hesaplandı.
 
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Ağustos ayında 1.686,48 TL olarak tahmin edildi.
 
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ağustos 2015 verilerine göre günlük 34,502 TL olduğu belirlendi.
 
Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.035,06 TL olmuştur. Ağustos 2015 itibarı ile ortalama 2.407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %43,0’ünü oluşturdu.
 
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Ağustos 2015 ortalama maaşının %27,06’sına denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %70,06’sını yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %29,94’ü kaldı.
 
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ağustos 2015 maaşından geriye yalnızca 720,72 TL kaldı.
 
Özellikle gıda fiyatlarında son bir yılda görülen artışlar, açıklanan enflasyon rakamlarının üzerinde gerçekleşirken, enflasyon hesaplamasının da sorgulanmasına neden oldu.
 
Öyle ki, 2014 yılının Ağustos ayına göre koyun etinde %12,6; dana etinde %28,5 oranında artış yaşandı.
 
Son bir yıllık sürede nohut %38; kuru soğan %20,5; şeftali %15,5; erik %15,2 zamlandı.
 
En fazla artışın sebze fiyatlarında görüldüğü son bir yıl içinde kabağın fiyatı %52,9; patlıcanın fiyatı %30,3; çarliston biberin fiyatı %23,2; dolma biberin fiyatı %23,1; yeşil soğanın fiyatı %21,9 salatalığın fiyatı %20,4; sivri biberin fiyatı ise %14,8; oranında arttı.
 
Isınma giderlerinde de büyük artışın gerçekleştiği ifade edilen araştırmada TÜİK verilerine göre doğalgazın metreküpünün bir yılda %10,2; odunun tonunun ise %9,4 arttığı belirlendi. Eğitim harcamalarının da %11,2 yükseldiği belirlenen araştırmada, 2014 Ağustos ayı ile 2015 Ağustos ayları arasında belediyenin içme suyu fiyatlarına da %17,1 oranında zam yaptığı belirtildi.  
 
KONCUK: “HARCARKEN CEBİMİZE YANSIYAN ZAMLAR, NEDENSE ENFLASYONA YANSIMIYOR”
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, vatandaşların her geçen gün biraz daha ekonomik batağa sağlandığını ifade etti. Koncuk, “Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezimizin her ay düzenli olarak açıkladığı asgari geçim endeksi Ağustos ayı sonuçları, Türk memuru ve toplumun diğer kesimlerinin enflasyon karşısında belinin biraz daha büküldüğü sonucunu ortaya koymuştur.
 
Özellikle geçtiğimiz yılın aynı ayı ile kıyaslandığında bir yılda 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamalarının 238 TL yükseldiği ortaya çıkmaktadır. Döviz kurlarındaki artış, altın fiyatlarındaki yükseliş, sebze meyve fiyatlarına gelen zamlar nedense cebimize yansıyor ama TÜİK’in enflasyon hesabına yansımıyor. Vatandaşımızın mutfak enflasyonunun bu olmadığı apaçık ortada...
 
İçinde bulunduğumuz Eylül ayının okulların açılacağı ve Kurban bayramını içinde barındırması münasebetiyle gelecek ay asgari geçim tablosunun biraz daha ağırlaşmış şekilde karşımıza çıkacağı bugünden bellidir.
 
Geride bıraktığımız toplu sözleşme görüşmelerinde atılan imzalar daha kurumadan memur maaşlarındaki erime ve geçim zorluğu bir kat daha artmıştır.
 
Söz verilmesine rağmen memur emeklileri hala 100 TL ek zammını alamamıştır. Bayram öncesinde ihtiyaçların arttığı, harcamaların hat safhaya çıktığı bu dönemde bütün memur emeklilerimiz yetersiz olmasına rağmen bu 100 TL’yi umutla beklemektedir. Türk memuru ve emeklisi kuruşa muhtaç hale getirilmiştir. Kurban kesenlerin zengin sınıfında sayıldığı günümüzde, memurlarımız kurban ibadetini dahi yerine getirecek bütçeye sahip değildir.
 
Biz toplu sözleşme görüşmelerinde dini bayramlarda memur ve emeklilere 1600 TL bayram ikramiyesi talebimizi dile getirmiştik. Her bayram yaşanan mağduriyeti, memurların, emeklilerin ve çocukların gözlerindeki hüznü gördüğümüzde bu talebimizin ne derece haklı gerekçelere dayandığını bir kez daha anlıyoruz.
 
Bu şekilde her geçen gün artan ekonomik krizin etkilerinin memurların omuzlarına biraz daha yük bindirdiğini görüyor ve enflasyon temelli maaş artışlarının memurun ve emeklinin yaralarına merhem olmadığını bir kez daha ifade ediyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.