Memurlar, izale-i şuyu ihalesine girebilir mi?

Memurlar, izale-i şuyu ihalesine girebilir mi?

Gerek 399 sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personel, gerekse 657 sayılı Kanun'a tabi personel, UYAP üzerinden izale-i şuyu ihalesine girip kendisine ev veya arsa satın alabilir mi?

Gerek 399 sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personel, gerekse 657 sayılı Kanun'a tabi personel, UYAP üzerinden izale-i şuyu ihalesine girip kendisine ev veya arsa satın alabilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı başlıklı 28'inci maddesinde; "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, daha katı kurallar getiren 399 sayılı KHK'nin Başka İş ve Hizmet Yasağı başlıklı 15'inci maddesinde; Teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel müdür, müessese müdürleri ile yönetim kurulu ve yönetim komitesi üyeleri ve her çeşit personeli bu Kanun Hükmünde Kararname'de öngörülen haller dışında başka bir işle meşgul olamayacakları ile hangi faaliyetlerde bulunacakları açıkça belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre, memurlara ve sözleşmeli personele yasaklanan ticari kazanç getirici faaliyetler tadat edilmiştir. Bu bağlamda, memur veya sözleşmeli personelin UYAP üzerinden izale-i şuyu ihalesine girerek ev veya arsa satın alması yasaklanan faaliyetler kapsamına girmemektedir. Ancak, bu faaliyetler süreklilik arzeder ve alınan gayrimenkuller kısa sürelerde alınıp satılırsa bu işi yapanlar hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'nca vergi mükellefiyeti tesis edilecektir ki bu durum açıkça disiplin cezasını gerektirecek bir faaliyettir. Bu ince çizgi gözetildikçe sorun olmayacaktır.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.