Memurların aile yardımı ödemesine ilişkin ince detaylar

Memurların aile yardımı ödemesine ilişkin ince detaylar

Eşi evde tarhana yaparak satanların aile yardımı ödeneği kesilir mi?

Devlet memuruyum ve eşimin 5510 sayılı Kanun kapsamında sigorta primlerini kendim ödüyorum. Aldığım maaşımdan eş yardımı ödeneği kesilir mi? Şu an bu konu hakkında herkes farklı şeyler söylüyor ve ben 2 aydır eş yardımı alamıyorum. Ayrıca '5510 sayılı Kanun'a göre hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte evde tarhana, erişte ve mantı yapan ev kadınlarının daha az prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalılık yoluyla emeklilik hakkını elde etme ve sağlık yardımlarından yararlanma hakları bulunmaktadır' uyarınca prim ödüyorum. Bu, eş yardımının kesilmesine bir sebep midir? A. Edikli

657 sayılı Kanun'un aile yardımı ödeneğini düzenleyen 202'nci maddesinde; aile yardımı ödeneğinin, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalı olanlar 'menfaat karşılığı çalışma' kapsamında sayılmazlar. Adı üzerinde, çalışmaksızın dışarıdan isteğe bağlı prim ödüyorsunuz. Dolayısıyla eşi isteğe bağlı sigorta primi ödeyen memurlar, aile yardımı alabilirler.

Ancak, memurun eşinin evde tarhana yaparak satması nedeniyle sigortalı olması farklı bir durumdur. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Geçici 16'ncı maddesine göre hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte evde tarhana, erişte ve mantı yapan ev kadınlarının daha az prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalılık yoluyla emeklilik hakkını elde etme ve sağlık yardımlarından yararlanma hakları bulunmaktadır.

Bu haktan yararlanmak için vergi dairelerinden evde el sanatları ile uğraşıldığına dair belge alınıp Sosyal Güvenlik Kurumu'na ibraz edilmesi ve primlerin her ay ödenmesi yeterlidir. Yer sıkıntısı nedeniyle konunun vergisel boyutuna girmek istemiyorum. (193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 9'uncu maddesinin 6'ncı fıkrasına bakılabilir.) Dolayısıyla eşiniz, evde tarhana yaparak satmasından dolayı isteğe bağlı sigortalı olmuşsa aile yardımı ödeneğiniz kesilecektir. Ancak, eşiniz herhangi bir menfaat karşılığı çalışmadan isteğe bağlı sigortalı olursa bu durumda aile yardımı ödeneği alabilirsiniz.

Eşi işsizlik ödeneği alanlar aile yardımı ödeneği alabilir mi?

 
Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.