Memurun maaşı sil baştan değişiyor!

Memurun maaşı sil baştan değişiyor!

2013'teki toplu sözleşme görüşmelerinde 2015 enflasyon farkı zammının hangi durumda olacağı karara bağlanmasına rağmen bı yıl imzalanan toplu sözleşmede aynı konu yeniden karara bağlandı.

2013 yılında imzalanan toplu sözleşmede 2015 yılında enflasyon farkı zammının hangi durumda söz konusu olacağı karara bağlanmış olmasına rağmen, bu yıl imzalanan Toplu Sözleşmede aynı konu yeniden karara bağlandı.

Yeni belirlemeye göre, 2015 yılı sonunda memurların enflasyon farkı zammı alabilmeleri, yılsonu enflasyon artış oranının %7,90’ın üzerinde olması halinde mümkün olabilecek. Yılın 7 aylık döneminde enflasyon artışı %4,85 oranında gerçekleşmiş durumda.

2015 YILINDA İMZALANAN YOPLU SÖZLEŞMENİN KONUYA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ

Toplu Sözleşmenin ilgili maddesinde, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak 2015 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyatları Endeksinin; 2014 yılı Aralık ayı endeksine göre 12 aylık değişim oranının aynı dönem için verilen kümülatif artış oranını aşması halinde, katsayıların aşan kısım kadar artırılacağı hükme bağlandı.

Buna göre, 2015 yılı için verilen %3+%4,76 oranındaki maaş zammının kümülatif toplamının enflasyon artış oranının altında kaldığı her durumda memurlara enflasyon farkı zammı verilecek.

2015 yılında maaşlardaki kümülatif artış oranı; [3+4,76+(3x4,76/100)]/100= %7,90 olmaktadır. Yani, memurun bu yılın sonunda enflasyon farkından dolayı ilave zam alabilmesi için enflasyonun %7,90’ın üzerinde çıkması gerekiyor.

2013 YILINDA İMZALANAN TOPLU SÖZLEŞMENİN KONUYA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ

Toplu Sözleşmenin ilgili maddesinde, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak 2015 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyatları Endeksinin; 2014 yılı Aralık ayı endeksine göre 12 aylık değişim oranının aynı dönem için

“5 inci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında 2015 yılı için öngörülen kümülatif artış oranını aşması halinde, 5 inci maddenin … üçüncü fıkralarında yer alan katsayılar”
, aşan kısım kadar artırılır denilmiştir.

Burada dikkat çeken husus, 2015 yıl sonu enflasyon farkının Toplu Sözleşmenin 5 inci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında öngörülen artışların kümülatif toplamına göre belirleneceği ve yapılacak zammın Toplu Sözleşmenin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen katsayılara uygulanacak olmasıydı.

Buna göre, 2015 yıl sonu enflasyon farkı Toplu Sözleşmede 2015 yılı için belirlenen zam oranlarının kümülatif toplamına göre hesaplanacak; enflasyon farkından kaynaklı artışın Toplu Sözleşmede 1 Temmuz 2015 tarihi için belirlenen katsayılara uygulanması gerekecekti. Memurların enflasyon farkından yararlanabilmeleri ise, Toplu sözleşmeyle 1 Temmuz 2015 tarihi için belirlenmiş olan katsayıların, uygulanacak enflasyon farkından sonra, halen geçerli olan katsayıların üzerine çıkması halinde mümkün olabilecekti.

memurhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.