Mesleki eğitimde büyük dönüşüm

Mesleki eğitimde büyük dönüşüm

Milli Eğitim Bakanlığı kalifiye eleman ihtiyacı için büyük bir dönüşüm planı hazırladı. Dört yıllık program kapsamında trafik cezaları ve şans oyunlarından liselere pay ayrılacak. Öğrenciler sigortalanacak

SAFURE CANTURK

Milli Eğitim Bakanlığı kalifiye eleman ihtiyacı için büyük bir dönüşüm planı hazırladı. Dört yıllık program kapsamında trafik cezaları ve şans oyunlarından liselere pay ayrılacak. Öğrenciler sigortalanacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilmek için düğmeye bastı. Mesleki eğitimde büyük dönüşümle liselere katılımın artırılması hedefleniyor. MEB meslek liseleri için 2014 ila 2018 yıllarını kapsayan 4 yıllık bir program hazırladı. Sanayinin büyümesi ve ihracatın artması kalifiye eleman ihtiyacını da gün geçtikçe artırıyor. Program kapsamında özel sektörle işbirliği gerçekleştirilerek sektör yoğunluklarına göre okulların açılması planlanıyor. Böylece meslek liselerinden mezun olan öğrenciler daha kolay iş bulabilecek. Diğer yandan özel sektör ise artan kalifiye eleman ihtiyacını daha kolay karşılayabilecek.

ÖĞRENCİLER SİGORTALANACAK

Meslek liseliler atölye ve laboratuvar derslerinde oluşabilecek iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacak. Öğrenciler bu düzenleme sayesinde herhangi bir mağduriyet durumunda tazminat talep edebilecek. Bunların yanı sıra MEB, mesleki okulların uygulamalı eğitime olanak sağlayan yerlerde açılmasını hedefliyor. Ayrıca meslek liselerinin altyapı envanterleri kaydedilerek ortak kullanıma açılması sağlanacak. Yabancı dil derslerinin iyileştirilmesi için Avrupa ortak dil kriterlerine göre düzenlemeler yapılacak. Programda yer alan bir diğer madde ise mesleki eğitimin her kademesinde öğrencilere iş ve meslek ahlakı eğitimi verilmesi. Kamu-özel iş birliği için prosedürler sadeleştirilecek. Bu şekilde özel sektörün okullarda atölye ve laboratuvar kurabilmesi daha kolay hale gelecek. Sektörle işbirliği yapılarak 9'uncu sınıf öğrencilerinin bölüm seçmeden önce meslekleri yerinde tanıması sağlanacak.

LİSELERİN YENİ GELİRİ TRAFİK CEZASI

Meslek liselerinde kaynakların artırılması için şans oyunlarından trafik cezalarına kadar birçok farklı gelirden pay ayrılacak. Eylem planına göre mucit öğrenci, kursiyer, çalışan ve öğretmenlere patent veya faydalı model başvurusu yapması için teşvik edilecek ve desteklenecek.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.