Müfettişlerden Bakan ve Müsteşara Teşekkür

Müfettişlerden Bakan ve Müsteşara Teşekkür

Tüm Eğitim Müfettişleri Derneğinden Bakan Ve Müsteşara Teşekkür Mesajı

Milli Eğitim Bakanlığının teftiş sisteminin yapısal bozukluğu yıllardır düzeltilememiştir. TBMM araştırma komisyonunun raporları, bilimsel araştırmalar ve özellikle bakanlığın en yüksek danışma kurulu olan Milli Eğitim Şûrasının 15, 17 ve 18 inci şûralarda aldığı; İlköğretim müfettişliği ile Bakanlık Müfettişliğinin “EĞİTİM MÜFETTİŞİ” adı altında bakanlık merkez teşkilatına bağlı olarak birleştirilmesi yönündeki  kararları hayata geçirmek için birçok bakan tarafından başlatılan birleştirme çalışmaları sonuçlandırılamamıştır.

Nihayet, 6 Şubat 2014 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan, “Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılamasına Dair Kanun Tasarısı’yla birleştirme çalışmalarında sonuca yaklaşılmıştır.

Her yeni düzenleme, var olan sorunları gidermek için yapılır. Milli Eğitim Bakanlığındaki çift başlı denetim sistemini, Rehberlik ve Denetim Başkanlığı çatısı altında birleştirerek var olan sorunların çözümü için çaba gösteren sayın bakanımız ve müsteşarımız başta olmak üzere katkı sunan  herkese teşekkürü borç biliyoruz. 

6 Şubat 2014 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan yasa tasarısı ile mevcut iki başlı denetim sisteminin,  Rehberlik ve Denetim Başkanlığı bünyesinde tek çatı altında birleştirilmesi hedeflenmiştir. İl milli eğitim müdürlükleri bünyesindeki “İl Eğitim Denetmenleri Başkanlıkları” Rehberlik ve Denetim Başkanlığına bağlandığında koordinasyonsuz olan ve her ilde farklı çalışmalar yapan müfettişlerin koordinasyonu sağlanacak, iki denetim birimi arasındaki görev çakışmalarının önüne geçilecek, denetim sistemi yerel etkilerden korunacak, daha objektif, etkili ve verimli hale getirilecektir.

Yapılan düzenlemeson derece iyi niyetle hazırlanmasına vemesleki anlamda beklentileri karşılamasınarağmen çalışanların özlük hakları bakımından diğer bakanlıklardaki emsal iş yapanlarla eşit haklara sahip olmasını sağlayamamaktadır. 2011 yılına kadar zaten “müfettiş” unvanıyla çalışmakta olan İl Eğitim Denetmenlerine, hakları olan “müfettiş” unvanı verilerek çalışanların bu unvan altında birleştirilmesi yerineBakanlık Denetçileri ile İl Eğitim Denetmenlerinin  “Eğitim Denetmeni” unvanıyla birleştirilmesi tasarıdan beklenilen faydanın sağlanamamasına neden olacaktır.

“Müfettiş” unvanı kültürümüzde önemli bir yere sahiptir ve milli hafızamızın bir parçasıdır. Tasarıda yer alan “denetmen” unvanı yerine “müfettiş” unvanının kullanılması, eğitim camiasının yanı sıra gerek denetçi, gerekse denetmen unvanlı çalışanlar olarak hepimizin ortak arzusudur.Sayın Milli Eğitim Bakanımız Nabi AVCI, katıldıkları birçok programda ve  toplantıda, denetmenlere “müfettiş” unvanını yeniden iade edeceklerini dile getirmişler ve bu yönde çaba sarf etmişlerdir. Ancak, tasarıda mali hakları vermemek adına, hiç kimsenin benimsemediği “denetmen” unvanı değiştirilmemiştir.
 

Tasarıyla, “Eğitim Denetmeni” adıyla birleştirilen Bakanlık Denetçileri ile İl Eğitim Denetmenlerigörev alanı, meslek ismi, bağlı oldukları birim açısından eşitlenmekte ancak yapılan mali ödemeler, aynen korunacağından iki grup özlük hakları bakımından eşitlenmemektedir. Bu durum, gerekçede belirtilen çalışma barışının sağlanmasını mümkün kılmayacaktır.

Bu olumsuz durumun düzeltilmesi ve özlük hakları bakımından eşitlik sağlanması için öncelikle “eğitim denetmeni” yerine “eğitim müfettişi” unvanı verilmesi, Yasa Tasarısının 27/3-b maddesinde yapılacak değişikliğin yeniden düzenlenerek; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının “A-Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün h) bendinde yer alan “İl Eğitim Denetmenleri” ibaresinin  yürürlükten kaldırılması,  (g) bendinde yer alan “Milli Eğitim Denetçi ve Denetçi Yardımcıları,” ibaresinin ise  “Eğitim Müfettişleri” şeklinde değiştirilmesi gereklidir.

Tasarının gerekçelerinde yer alan, uzmanlaşmanın sağlanabilmesi içinMerkez teşkilatına bağlı, coğrafi durumu,  sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri, nüfusları personel ve kurum sayısı, vb. dikkate alınarak belirlenecek uygun illerde, her alandan yeterli sayıda müfettişin çalıştığı“Eğitim Müfettişleri Başkanlıkları”  oluşturulmalıdır.
 
Tasarıda, yukarıda açıkladığımız eksikliklerin giderilmesi durumunda, Sayın Başbakanımızın ve hükümetimizin sıklıkla vurgu yaptığı; “hakkaniyet, eşitlik, adalet” sağlanacak, ileride ortaya çıkabilecek sorunlar bertaraf edilerek çalışma barışı sağlanacak, etkili bir denetim sistemi kurulmuş olacaktır.

Taleplerimiz; başta Sayın Başbakanımız, Sayın Milli Eğitim Bakanımız, Sayın Maliye Bakanımız olmak üzere, TBMM üyelerine, Milli Eğitim Komisyonu Başkan ve Üyelerine saygı ile sunulur.

Müfettişler Derneği               TEMDER(Tüm Eğitim Müfettişleri Derneği)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.