Öğrenci, derdini anlatacak rehber öğretmen bulamıyor

Öğrenci, derdini anlatacak rehber öğretmen bulamıyor

Son yıllarda medyada ‘okulda şiddet’ haberleri sıkça yer alıyor. Şiddete genellikle, bir rehber öğretmenin danışmanlığına ihtiyaç duyan öğrenciler başvuruyor.

SÜMEYRA ÇİÇEK -BURCU ÖZTÜRK - İSTANBUL

Son yıllarda medyada ‘okulda şiddet’ haberleri sıkça yer alıyor. Şiddete genellikle, bir rehber öğretmenin danışmanlığına ihtiyaç duyan öğrenciler başvuruyor. Türkiye’de ortalama bin 200 kişilik okullarda sadece bir tane rehber öğretmen bulunduğu için sorunlu öğrenciler fark edilmiyor.


Türkiye’de 17 bin rehber öğretmene ihtiyaç var. Yaklaşık 17 milyonu bulan öğrenci nüfusu göz önüne alındığında, bu ihtiyaç azımsanmayacak seviyede. Bazı okullarda ise hiç rehber öğretmen bulunmuyor. Öğrenciler, rehberlik odasına gittiklerinde çoğu zaman kapıyı kilitli buluyor. Uzmanlara göre 200 ila 250 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmesi gerekiyor. Rehber öğretmen eksikliğini anlatan en çarpıcı örneklerden biri ise Zeytinburnu’nda bir ortaokulda yaşanıyor.

Bin 600 mevcudu olan okulun  rehber öğretmeni yok. Eş tayini ile okuldan ayrılan eski öğretmenden sonra yerine atama yapılmadı. Başka bir okuldan görevlendirme ile gelen rehber öğretmen ise iki okul arasında öğrencilere yardım etmeye çalışıyor.

Rehber öğretmen eksikliği okullarda yaşanan şiddet olaylarını ve başarısızlığı artırıyor. Buna örnek geçtiğimiz aylarda yaşanan olaylar. 8 yaşındaki A.V., P.A. isimli sınıf arkadaşını kendisine yan baktığı için bıçakladı. Yine 13 yaşındaki A.Y., 14 yaşındaki okul arkadaşı M.P. ile tartışarak arkadaşını göğsünden yaraladı. Bu örneklerden hareketle uzmanlar, “Çocuklarda bir problem varsa ki, buna intiharlar da dahil, imdat diyen işaretler de mutlaka vardır. Öğretmen bu işareti görse ve dokunsa her şeyi değiştirir.” diyor. Okulda bulunan psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenlerinin bu noktada öncelikli sorumlulukları bulunuyor. Çocuğun hem kendini hem de çevresinin onu tanımasına yardımcı olması gerektiğini ifade eden Coşkun Koleji Rehberlik ve Danışmanlık Uzmanı Ferhat Çelik, “Usta dediğin, malzemeyi tanır. Malzemeyi tanıma adına rehber hocaların çok büyük bir görevi var. Çocukların birbirinden farklı yaş özellikleri var. Bu yaşların gerektirdiklerini öncelikle rehberlik servisi bilmeli ve bu bilgiyi diğer hocalarla paylaşmalı.” diyor.

Rehber öğretmene düşen öğrenci sayısının 250’yi geçmemesi gerektiğini ifade eden Çelik, “Özel okulda 250 öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor. Bu bizi yine de zorluyor. Doğuda bazı bölgelerde 2 bin öğrenciye bir öğretmen düşüyor.” diye konuşuyor.

Haberin devamı için tıklayınız

http://www.zaman.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.