Öğretmen ve polise 3600 gelir mi?

Öğretmen ve polise 3600 gelir mi?

800 bin öğretmen ve 250 bin polisin uzun süredir özlük hakları konusunda talepleri var.

Sadettin ORHAN

800 bin öğretmen ve 250 bin polisin uzun süredir özlük hakları konusunda talepleri var. Memurlar için özellikle emekli aylığı ve ikramiyede etkili olan ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesini istiyorlar. Bu gösterge şu an öğretmenler için 3000, polisler için 2200 olarak uygulanıyor. Ek göstergenin 3600'e çıkarılması halinde öğretmen emekli ikramiyesi 15 bin lira, emekli aylığı 400 lira artmış olacak. Polisler için bu artış daha da yüksek olacak. Polisin ek göstergesi 2200'den 3600'e yükseltilirse ikramiyede 16 bin lira, emekli aylığında yaklaşık 400 lira artış olacak.

Öte yandan devlette ek gösterge konusu sadece parasal anlam taşımaz. Bürokrasiye aşina olanlar çok iyi bilirler, devlette hangi unvana ne kadar değer verildiği ek gösterge ile yakından ilgilidir. "Herkes göstergesi kadar konuşur" desek abartmış olmayız.

 

Yükseltilmeli mi?

 

Burada ilk önce sorulacak soru, "öğretmen ve polisler için ek gösterge yükseltilmeli mi" sorusudur. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükmüne baktığımızda, 3600 ek göstergenin genel olarak kariyer meslekler için verildiğini görüyoruz. Müfettiş, uzman, daire başkanı, mühendis vb. kadrolar 3600 ek göstergeli olarak düzenlenmiş. Şu halde sorulması gereken ikinci soru, öğretmenlik ve polisliğin birer kariyer meslek olup olmadığıdır. Evvela öğretmenliğin kariyer meslek olduğunda şüphe yok. Zira Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayımlanan ve halen yürürlükte olan "Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği", öğretmenliği bir kariyer meslek olarak tanımlıyor. Ayrıca bizzat Sayın Başbakan, 2012 yılı Öğretmenler Günü mesajında öğretmenliğin bir kariyer meslek haline geldiğini ifade ediyor.

Şu halde başa dönersek, 3600 ek göstergenin öğretmenler hakkında da uygulanması gayet makul görünüyor. Aynı şekilde polisler için de 2012 yılında başpolis ve kıdemli başpolislik yönetmeliği çıkarıldı. Yani ilke olarak polislik mesleğinin de kariyer meslek olarak kabul edildiğini görüyoruz. Dolayısıyla polislerin de 3600 ek göstergeden yararlanmalarında engel bir durum görünmüyor.

 

Yükseltilebilir mi?

 

Görüldüğü üzere "öğretmen ve polislerin ek göstergesi yükseltilmeli mi" sorusuna rahatlıkla evet cevabını verebiliyoruz. Fakat yükseltilebilir mi derseniz, bunun cevabı o kadar basit değil. Zira öğretmen ve polislerimizin toplam mevcudu bir milyonu aşıyor. Sadece emekli ikramiyesi için bütçeye gelecek birikimli maliyet 17 milyarı geçiyor. Emekli maaşlarındaki artışı saymıyorum. Özetlersek, öğretmen ve polislerin ek göstergesi 3600 olmalı mı, evet. Olur mu, bilemiyorum!

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum