Öğretmenler istediği zaman emekli olabilir mi?

Öğretmenler istediği zaman emekli olabilir mi?

Hangi kamu personeli istediği zaman emekli olamaz?

Emeklilik mevzuatımıza göre, hizmet ve yaş koşulunu tamamlayan tüm memurlar istedikleri zaman emeklilik müracaatlarını yapabilmektedir.

Ancak iki grup personel, istedikleri zaman emekli olamamaktadır.

1- ÖĞRETMENLER

Milli Eğitim Bakanlığında çalışan öğretmenler, istedikleri zaman emekli olmamaktadır.

652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin konuya dair 39. maddesi şu şekildedir:

"Öğretmenlerin emekliliği
MADDE 39 - (1) Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır."

Bu maddeye göre, öğretmenler sadece Haziran ve Temmuz aylarında emekli olabilmektedir. Bu aylar dışında emeklilik talebinde bulunulabilmesi için geçerli bir mazeretin olması, sınıf ve branş bazında fazlalık olması ve işlemin MEB tarafından uygun görülmesi gerekmektedir.

2- ASKERİ PERSONEL

Emeklilik müracaatlarının belirli aylarda yapılabilmesinin kurala bağlanması, Öğretmenler dışında 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olanlarda bulunmaktadır.

Kanunun ilgili maddesi şu şekildedir:

"Madde 8 - Subayların, astsubayların ve askeri öğrencilerin özel kanununda yazılı belli şartlar içinde emeklilik hakları vardır.
Şu kadar ki subay ve astsubaylar bu kanunda belirtilen yükümlülük sürelerini tamamlamadıkça emekliliklerini isteyemezler.
Emeklilik hakkını kazananlar, emekliliklerini Ocak, Şubat, Temmuz veya Ağustos ayları içinde isteyebilir. Bu aylar dışındaki emeklilik istemleri ancak, ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının hizmet gerekleri itibarıyla uygun görmesi halinde kabul edilebilir."

Belirlenen 4 ay dışında emekli olabilmek için, hizmet gerekleri bağlamında talebin ilgili kuvvet komutanlığınca uygun görülmesi gerekmektedir.

Öğretmen ve askeri personel dışındaki kamu personeli eğer hizmet ve yaş şartını tamamlamış iseler yılın her vakti emeklilik talebinde bulunabilirler. Hizmet ve yaş hesabı ise şu şekildedir:
8 Eylül 1999 tarihinden once göreve giren erkek Devlet memuru 25 hizmet yılı + Geçici madde 205'e göre Kademeli Yaş = Emeklilik
8 Eylül 1999 tarihinden once hiç çalışması olmayan erkek Devlet memuru bu tarihten sonra göreve başlamışsa bu kez 25 hizmet yılı + 60 Yaş = Emeklilik
koşulunu tamamlaması gerekmektedir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum