Okan Üniversitesi ve TÜROFED’den  turizm sektöründe eğitim işbirliği

Okan Üniversitesi ve TÜROFED’den turizm sektöründe eğitim işbirliği

Okan Üniversitesi ve TÜROFED’den turizm sektöründe eğitim işbirliği

 

Okan Üniversitesi ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) arasında 9 Nisan 2013 Salı günü üniversitenin Antalya Bölge Temsilciliği’nde Mesleki Yeterlilik Yasası’nın çıkmasının ardından turizm çalışanları için zorunlu olacak sertifika programlarına hazırlamayı amaçlayan eğitim programlarına yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Protokol imza törenine katılan Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, “Mesleki yeterlilikle ilgili yönetmelikler çıkmadan sektör çalışanları hazırlıklı olsunlar ve önceden bu eğitimleri alıp sertifikalarını edinsinler istiyoruz. Bizim için bir üniversite olarak bunu yapmak çok önemli. Amacımız, sadece lisans ve yüksek lisans öğrencilerine bu eğitimleri vermek değil, halen çalışmakta olanlara yaşam boyu eğitim almaları konusunda da destek olmak. Bu konuda öncü olmak istedik” diye konuştu.

 

Okan Üniversitesi’nin Antalya Bölge Temsilciliği’nde düzenlenen törene, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ve TÜROFED Başkanı Osman Ayık başta olmak üzere TÜROFED ve Okan Üniversitesi yöneticileri katıldı. İşbirliği protokolü ile ilgili bilgi veren Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut,

Okan Üniversitesi olarak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuzda özellikle Turizm, Otelcilik ve Gastronomi alanlarında sektördeki kuruluşlara, otel ve işletme çalışanlarına özel eğitimler vermek üzerine çalışıyoruz. Özellikle sektörün en büyük federasyonu diyebileceğimiz TÜROFED ile işbirliği yapmaktan dolayı mutluyuz. İmzaladığımız protokol ile otel çalışanları için farklı eğitim paketleri hazırladık. Aşçılık, Gastronomi, Ön Büro, Konaklama Muhasebesi gibi aklınıza gelebilecek birçok programla hizmetimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

Otellerde de eğitim verilecek

Eğitimlerin, istenen lokasyonda yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Şule Kut, “Bu eğitimler, Antalya temsilciliğimizde, ya da otellerin kendi lokasyonlarında da olabilir. Bu, zamandan da kazandıracağı için çok avantajlı” dedi.  Eğitimler içinde opsiyonel olarak verilen 60 saatlik Rusça eğitimi de bulunduğunu belirten Kut, şunları söyledi: “Dil eğitimini almak istemeyenler sadece Gastronomi eğitimini de alabilirler. Biz eğitimleri paket olarak vereceğiz. Zor Müşteriyle Başa Çıkma Yöntemleri’nden Stresle Başa Çıkma Yöntemleri’ne kadar çeşitli konularda eğitimlerimiz var. Geçtiğimiz ay üniversitemiz bünyesinde Türkçe Öğretim Merkezi’ni (TÖMER) açtık. Bu merkez, bir turizm şehri olan Antalya için çok önemli. TÖMER’de İngilizce, Rusça, Almanca, Çince ve Arapça eğitimlerini de veriyoruz.”

 

Sektörün ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları

TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise turizm sektörünün en önemli sorunlarından birisinin kalifiye ve ara eleman bulmak olduğunu söyledi.  Okan Üniversitesi’nin turizm alanında Türkiye’nin en kaliteli ve önemli eğitim programlarına sahip olduğunu belirten Ayık, “Antalya’da şu an içinde bulunduğumuz bir eğitim merkezini oluşturdular. TÜROFED olarak da Okan Üniversitesi ile işbirliği yapmak ve birlikte çalışmak istiyoruz. Sektörün ihtiyaçlarına birlikte çözümler aramak, birlikte yeni gelişmeleri takip ederek özel eğitim programları üzerine çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi. Mesleki Yeterlilik Kanunu’nun önümüzdeki birkaç yıl içinde işlemelere getireceği bazı zorunluluklar olduğunu belirten Ayık, “Sektörde çalışan tüm elemanların sahip olması gereken sertifikalar olacak. Bu sertifikaları verecek sınav merkezleri kurulacak. Ama bu sınav merkezlerinin yanında da mutlaka eğitim merkezlerinin de olması gerekiyor” diye konuştu.

 

Antalya’da sektör çalışanlarının sayısı 350 binden fazla

Antalya’da turizm işletmelerinde çalışanların sayısının 350 bin olarak tahmin edildiğini belirten Osman Ayık, “Ben bu rakamın daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bunların arasında turizm eğitimi almış olanlar da var ama büyük çoğunluğu alaylı. Kesin bir istatistik yok. İster alaylı ister bir eğitim kurumundan diplomalı olsun tüm çalışanlarımızı mutlaka sertifika sınavlarına hazırlamamız gerekiyor. Turizm sektörünün içine yeme-içme sektörünü de katarsak çalışan sayısı tüm Türkiye’de 1.5 milyondan fazla” dedi.  

 

İşletmelere özgü programlar açılacak

Eğitimler arasında işletmelere özgü programların da yer alacağını belirten Ayık, “Sektörün ihtiyaçlarına yönelik Okan Üniversitesi ile birlikte yeni programlar da geliştireceğiz. Meslekte yükselmek isteyen, kademe atlamak isteyenlerin de belirli sertifikaları alması gerekecek. Mutfakta, serviste, muhasebede, housekeeping’de de böyle olacak. Sadece turizmde değil, diğer sektörlerde de mesleki yeterlilik alınması zorunlu olacak. Eğitim programlarına sadece turizm sektöründe çalışanlar değil isteyen herkes başvurabilecek.”

 

Kutu/…

Verilecek eğitimler ve süreleri

-Profesyonel Aşçılık (64 saat)

-Servis Elemanı + Turizm Rusçası (120 saat)

-Önbüro Elemanı + Turizm Rusçası (120 saat)

-Kat Elemanı + Turizm Rusçası (120 saat)

-Turizm Rusçası (60 saat)

-İnsan Kaynakları Yönetimi (45 saat)

-Kurumsal İletişim (45 saat)

-Eğiticinin Eğitimi (45 saat)

-Konaklama Musebesi (45 saat)

-Konaklamalı İşletmelerde Gıda Güvenliği (45 saat)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.