Okul İdarecilerinin Durumu Ne Olacak?

Okul İdarecilerinin Durumu Ne Olacak?

Milli Eğitim Bakanlığında 4 yılını dolduran okul idarecilerinin durumu ne olacak ?

Milli Eğitim Temel Kanununda değişiklik içeren yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla beraber 4 yılını dolduran okul ve kurum müdürleri ve yardımcılarının görev süreleri sona erecek .

Görevi sona erecek okul müdürleri , müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının durumu ne olacak ?

Okul müdürlüğü , müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında 4 yılını dolduran idarecilerin tamamı yeni yasayla beraber öğretmen olacak .

Görev süresi sona eren idarecilerimizin 2013 - 2014 eğitim öğretim yılı sonuna kadar görevlerine devam edebileceği ile ilgili kanunda madde bulunuyor.

2013 - 2014 eğitim yılı sonunda yöneticilik görevi sona erecek ve yeniden yöneticilik görevlendirme teklifleri yapılmayacak kişilerin aynı il içerisinde puan üstünlüğüne göre öğretmen olarak ataması yapılacaktır.

İdarecilik hakkını kazanmış okul ve kurum müdürleri ile yardımcılarından yeniden idarecilik için görevlendirilmesi teklif edilecek yöneticiler için herhangi bir sınav yada mülakata gerek görülmeden il müdürünün teklifi ve Valilik makamının onayıyla görevlendirilmelerin yapılacağı söyleniyor.

Yine bunun yanında görevleri sona erdiği halde yeniden görevlendirme teklifleri yapılmayan yöneticilerin yerine yapılacak görevlendirmeler için sınav + mülakat esaslı kriterlerle seçim yapılacağı açıklandı.

Bakanlığın burada hata yaptığını düşünüyoruz.

Yöneticilik görevi sona eren kişilerden iadarenin takdir ettiği kişilerin hiçbir kriter göztülmeden tekrar il müdürünün teklifi ve Valilik makamının onayıyla görevlendirmesi yapılacaktır . Ancak idarenin takdir etmediği kişilerin yerine yapılacak görevlendirmelerde ise sınavla görevlendirme yapılacak açıklaması hem kanunen hemde temayül olarak sıkıntı yaratır.

Bu kanunun çıktığı tarih itibariyle bütün yöneticilerin yöneticilik görevi üzerlerinden alınırken , idarenin hiçbir kriter gözetmeksizin mevcut yöneticilerden bir kısmının yöneticileğe tekrar görevlendirilmesi , görevlendirilmesi yapılmayan kişilere de siz sınava girmeden görevlendirilemezsiniz demesi hem hukuken hemde etik olarak sıkıntı yaratır.

Burada Milli Eğitim Bakanı ve Müsteşar Bey'in yönetici görevlendirilmelerinde sınav + mülakat esaslı görevlendirmeler yapılacaktır açıklamarı hem çıkarılan kanunun ruhuna aykırı hemde hukuki olarak sıkıntı yaratacak düzenlemelerin başlangıcıdır.

Öğretmenliğin asli görev ve yöneticiliğin geçici görevlendirme olarak 4 yıllık süreyle belirleneceği esasından hareketle , hiçbir kamu kurumunda geçici görevlendirmeler sınav esaslı değildir.

Bakanlığın okul ve kurum müdürleri ile müdür yardımcıları görevlendirmelerinde kanun çıkartılırken sınav esaslı görevlendirme kıstasını kanuna koymadığı halde ve yine böyle bir niyeti olmadığı halde daha sonra yapmış olduğu bu açıklamaların kanuni alt yapısı olmadığı gibi hemde geçici görevlendirmelerin ruhuna aykırıdır.

Bakanlık sınav+mülakat ile okullara idareci görevlendirmeyi düşünüyorsa sınavla atanan yöneticilerin tamamını neden görevden aldı ki ?

Mevcut yönetici atama yönetmeliğinde mülakatın atama puanına çok fazla etkisi olmadığı , ancak sınavdan 80 - 90 almış yöneticilere 30 - 40 mülakat puanlarının verilmesi ile atamaya etki ettiği görüldü.

Milli Eğitim Bakanlığının kanun çıktığı andan itibaren tüm yöneticilerin öğretmen olacağını asla unutmaması gerekiyor. Bu öğretmenler arasından sınavsız bir şekilde istediklerimi yeniden görevlendiririm demesi halinde yapılacak tüm görevlendirmelerin bu kıstasa göre yapılması gerekir.

İl müdürlerinin öğretmenler arasından sınav ve mülakat olmadan teklif edeceği öğretmenlerin yönetici olarak görevlendirilmesi , okul müdürlerinin teklif edeceği öğretmenler arasındanda müdür yardımcısı görevlendirmeleri yapılmalıdır.


Sonuç olarak ; Bakanlık müdürlük ve müdür yardımcılığı görevlendirmeleri ile ilgili açıklamalarında hem kanunla çelişiyor. Hemde hukuki olarak ileride çok büyük sıkıntılar yaşayacak uygulamaları eşitlik ilkesine aykırı olarak düzenlemek istiyor.

Bu kanuna göre müdür ve müdür yardımcılığı görevlendirmelerinin sınavsız bir şekilde öğretmenler arasından idarenin takdir edeceği kişiler arasından görevlendirilmesi esas kılınıyor.

Abdullah Hakem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum