Okul müdürlerine mülakatla atama

Okul müdürlerine mülakatla atama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul müdürü atamalarında Danıştay'ın daha önce iki kez durdurduğu 'mülakat' sistemine dönüş yapıyor

 

MEB, ocak ayında yapılması gereken "sınava dayalı yönetici atamaları" konusunda önce ağırdan alıp, sonra da "yönetmelik düzenleniyor, bekleyin" deyince işler sarpa sardı.
 
İddialar şöyle;
 
Bakanlık yönetmeliği yenileyerek 'yazılı+mülakat' sistemine geçecek. Ancak mevcut 'yazılı' sistemine göre atama bekleyen 16 bin adayın, yargıya gitmemeleri için mülakat sız atanması bekleniyor. Kurum yöneticisi olarak görev yapmak isteyen öğretmenlerin merakla beklediği yönetmelik son aşamasında. Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının müdür, müdür yardımcılıkları ile müdür başyardımcılıklarına atamalarda esas olacak 'MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atanma ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'in yenilenmiş hali Bakan Ömer Dinçer'in önünde. Dinçer'in 'olur' vermesi halinde yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
 
Danıştay durdurmuştu
Yönetmeliğin yeni halinde, eski yöntemlerden birine dönüş var. Milli Eğitim Bakanlığı geçmiş yıllarda yöneticiliklere atama şeklinde sadece mülakat sistemi, ardından 'yazılı artı mülakat', son olarak da 'yazılı artı Yönetici Değerlendirme Formu sonucu oluşan puanın toplamı'nı esas almıştı. Sistem değişiklikleri Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararları sonucu olmuştu. Danıştay, mülakat sisteminin 'objektiflik kriterini zedeleyeceğine' hükmetmişti. Bakanlığın yenilediği yönetmelikteki sistemde ise yazılı sınavın korunmasına karşın mülakat uygulamasına geri dönüş söz koftısu. Belli bir puanı aşmış adaylar, Yönetici Değerlendirme Formundaki puanları da eklendikten sonra puan üstünlüğü esasına göre atanamayacak, artık bir de mülakata tabi tutulacak.
 
Adaylar tepkili
Buna karşın uygulamadaki yönetmeliğe göre müdür ve müdür yardımcılığı sınavına giren; sayıları müdürlük için 16 bin civarında, müdür yardımcılığı için de 20 bin civarında olduğu ifade edilen adaylar olası mülakat uygulamasına tepkili. Tepkilerini internetteki çeşitli eğitim sitelerinde dile getiren adaylar, başvurdukları ve sınava tabi oldukları dönemde mülakatın söz konusu olmadığını, mülakata tabi tutulmalarının hukuka uygun konuyu çözüme ulaştırmayı planladığı belirtiliyor. Buna göre 2013 Ocak ve Şubat ayı itibariyle ataması yapılması gereken adaylar için mülakatın uygulanmayacağı, sonrasındaki atama dönemlerinden itibaren mülakatın geçerli olacağı sanılıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.