Okul müdürlüğünde sendika kriteri

Okul müdürlüğünde sendika kriteri

Bana sendikanı söyle, sana müdür olup olamayacağını söyleyeyim!

BURCU ÖZTÜRK-ZAMAN

Yeni MEB Yasası gereği havuza alınan 16 bin okul müdürüne yönelik puanlama süreci bitti, değerlendirme başladı. Ancak eğitimcilere göre değerlendirmeyi yapacak komisyon şaibeli. Komisyon yöneticileri yeni atandı ve hepsi hükümete yakın bir sendikaya üye.

Çalıştığı okulda 4 yılını tamamlayıp havuza alınan 16 bin müdürün puanlama süreci 15 Ağustos’ta sona erdi. 18-29 Ağustos tarihleri arasında yapılan puanlama sonucunda 75 ve üzeri puan alan müdürler, kendi okullarında 4 yıllığına yeniden görev alabilecek. Değerlendirmeyi yapan komisyonda puanlamanın yüzde 40’ını okuldaki en kıdemli öğretmen, en kıdemsiz öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen 2 öğretmen, okul-aile birliği başkanı ve yardımcısı ile öğrenci meclis başkanı yaptı. Ancak yüzde 60 gibi önemli bir kısmını ilçe milli eğitim müdürü, şube müdürü ve insan kaynakları sorumlusu değerlendirdi. Bu durum, ilçe milli müdürlüklerine yeni atanan Eğitim Bir Sen personelinin kendi istedikleri kişiyi okul müdürü yapmasına kapı araladı. Eğitimciler de puanlamayı yapan komisyon yöneticilerinin yakın zamanda atanması ve belirli bir sendikaya yakın kişilerden seçilmesinin puanlamayı objektiflikten uzaklaştırdığını vurguladı. Milli eğitim kademesindeki yöneticilerin acelece değiştirildiğini öne süren yetkililer, “Okul müdürlerini tanımadan nasıl değerlendirme yaptılar? Birileri ‘arşivlenmiş’ bilgiler verdiyse bunların bilgi depolamaya, okul müdürleri hakkında bazı bilgileri arşivlemeye hakları ve yetkileri var mıydı?” sorularını yöneltti.

Havuza alınan 16 bin okul müdürüne yönelik puanlamaların sağlıklı yapılmadığını belirten Eğitim-Sen 7 No’lu Şube Hukuk ve Özlük Sekreteri Zeynel Özgün, son aylarda milli eğitim müdürlüklerinde yaşanan görev değişikliklerinin değerlendirmeyi şaibeli hale soktuğunu söyledi. Sadece bağlı bulundukları şubelerinin alanında bulunan Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir, Çatalca ve Silivri’de bile milli eğitim müdürlerinin göreve kısa süre önce başladığına dikkat çeken Özgün, “En az 1 yıl bile okul müdürleri ile çalışmamış bu yöneticilerin neye göre puanlama yaptıkları belli değil. Yeni şube müdürlerinden bir kısmı, okul müdürlerinin adını bile bilmiyor.” dedi. Yönetici görevlendirme meselesinin bir sendika tarafından yönlendirildiğini ifade eden Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk da, “Bu süre zarfında sendikamıza üye bazı müdürler, görevlerine devam edebilmek için sendika değiştirdi. Üye sayısını artırmak için her yolu mubah sayıyorlar.” şeklinde konuştu.

‘SİYASÎ KURUMLAR MÜDÜRLÜK DAĞITIYOR’

MEB Yasası ile ilçe milli eğitim müdürlerinin tamamının görevlerine son verildiğini hatırlatan Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe ise hükümete yakın sendikanın şube yöneticileri ve ilçe temsilcilerinden müdürler görevlendirildiğini kaydetti. Bin 709 yeni şube müdürünün birkaç ay önce atandığını ifade eden Bahçe, “Göreve yeni başlayan şube müdürlerinin, o ilçede yıllardır müdürlük yapan kişileri tanımadan değerlendirmesi objektif olamayacaktır. Üstelik son atanan şube müdürlerinin yüzde 82’si şaibeli bir sözlü sınava dayalı atandığı dikkate alınmalıdır.” şeklinde konuştu. Siyasi ve sendikal bazı kurumların illegal yollarla müdürlük dağıttıklarına işaret eden genel başkan, “Mevcut müdürleri kendilerini desteklemeye zorluyor, başka sendikalara üye olanları sendikasını değiştirmezse müdürlüğünü elinden almakla tehdit ediyorlar.” dedi.

 

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum