Ombudsmanlar şikayet kabulüne başlıyor

Ombudsmanlar şikayet kabulüne başlıyor

Referandumla Anayasa’ya giren ve kamuoyunda ‘ombudsmanlık’ olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu işbaşı yapıyor.

Zaman Gazetesi'nden alınan habere göre;

Vatandaşlar, cuma gününden itibaren kamu kurumlarının hatalı işlemleri ve hak ihlallerini şikâyet edebilecek. Ombudsmanlar, devlet ile vatandaş arasındaki sorunları mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturacak.

12 Eylül 2010 referandumuyla gerçekleştirilen anayasa değişikliğinden sonra kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) 29 Mart’tan itibaren resmen şikâyetleri kabul etmeye başlayacak. Vatandaşlar kamu kurumlarının yaptığı hatalı işlemler ve her türlü hak ihlalini kurumun internet adreslerinden ya da valilik ve kaymakamlıklardaki formları doldurarak e-posta, faks ve posta yoluyla iletebilecek. Denetçilerin inceleyeceği şikayetler en geç 6 ay içinde çözüme kavuşturulacak. Ombudsmanlar, kamu idarelerini Meclis adına denetleyecek, vatandaş-devlet ilişkisinde daima vatandaşın menfaati doğrultusunda hareket edecek. Kamu idaresinden hatalı işlemi geri alması, özür dilemesi, tazminat ödemesi veya sulh yoluyla çözümlemesi gibi kararlar hayata geçirilecek. Zaman’ı ziyaret eden Başdenetçi Nihat Ömeroğlu, birey hakları ve insan hakkı ihlallerinin çözümü, idari denetim ve yargı süreçlerindeki tıkanıklıkları aşmada önemli fonksiyon icra edeceklerini söyledi. Birçok ülkede yaygın şekilde işleyen sistemin denetimi artıracağı için devleti daha çok şeffaflaştıracağını belirtti. Ömeroğlu, kurdukları özel kamu denetçisi mekanizmasıyla kadın ve çocuklara yönelik hak ihlallerini de titizlikle takip edeceklerini dile getirdi.

Zaman’ı ziyaret eden Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Türkiye’nin AB sürecinde insan hakları ve temel özgürlüklerin geliştirilmesi noktasında yoğun bir reform gerçekleştirdiğini, özellikle 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen referandumla birlikte kazanılan kamu denetçiliği müessesesinin, birey haklarının, insan hakkı ihlallerinin çözümü; idari denetim ve yargı süreçlerindeki tıkanıklıkları aşmada önemli fonksiyonu olacağını ifade etti. TBMM adına, kamunun her hareketinin vatandaşların mağduriyet ya da istekleri çerçevesinde denetlenmesinin kapılarının açıldığını ifade eden Ömeroğlu, kurumun işleyişini anlatan yeni yönetmeliğin uygulamalarından da örnekler verdi. Türkiye’nin dört bir yanına Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Arapça afişler gönderdiklerini anlatan Ömeroğlu, kanun ve yönetmelik gereği şikayetlerin Türkçe kabul edileceğini, ancak Türkçeden başka dillerde müracaat edilmesi halinde makul gerekçelerle şikayetin iletilmesi halinde farklı dillerdeki bu mağduriyetlerin de kurumun gündeme alma imkanının bulunduğunu vurguladı. Ömeroğlu’nun verdiği bilgiye göre, ombudsmanlığın kamuya daha iyi anlatılması için bilboard ve afişler kanalıyla yoğun bir bilgilendirme çalışması yürütülecek, Türkiye’deki her vatandaşa ulaşması amacı ile çok dilli tanıtım yapılacak. Kurum bünyesinde çocuk ve kadın haklarına bakan özel bir kamu denetçisi mekanizması oluşturulduğunu anlatan Ömeroğlu, kadın ve çocukların kamu hizmetleri kaynaklı her türlü mağduriyet ve hak ihlallerini titizlikle takip edeceklerini belirtti.

Kadın Haklarına Özel Denetçi

Çocuk ve kadın haklarına bakan Kamu Denetçisi Serpil Çakın ise, çocuk ve kadın istismarı gibi alanlardaki her türlü devlet kurumu ve mahalli idare şikayetlerini kabul edeceklerini anlattı. Avukatlık ve Ankara’da tüketici hakem heyeti üyeliği vazifelerinde bulunan Çakın, sadece kadın ve çocuk haklarına yönelik kurulan birimin başında görev yapacak. Kadın ve çocuk istismarı, şiddet vb konular dahil kamu kaynaklı her türlü mağduriyetin takibi yapılacak. Soruşturmalarda öncelikli idari başvuru yollarının tükenmesi şartı olduğunu hatırlatan Çakın, kamu hizmeti alan bireylerin telafisi imkansız hatalarla karşılaşmaları durumunda idari yollardan tükenmesine bakılmaksızın başvurunun doğrudan yapılabileceğini aktardı. Çakın, dil bilmeyen vatandaşların İngilizce, Arapça, Kürtçe şikayetlerinde makul gerekçelerini iletmesi halinde, başka dil bilmeme ve şikayeti iletme durumuna göre takip yapılacağını bildirdi.

Kürtçe ve Arapça afişli tanıtım

Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce tanıtım metinleri hazırladı. Billboardlarda yer alacak afişlerde ‘Devletimiz kendine güveniyor ve kendini milletin denetimine sunuyor’ sloganı öne çıkıyor. Yabancı uyrukluların da başvurabileceği ombudsmanlık müessesesine doğrudan mektup gönderilebileceği gibi, www.ombudsman.gov.tr ve www.kamudenetciligi.gov.tr adreslerinden form doldurularak şikâyet iletilebilecek. 0312 465 22 00 No’lu telefon ve 0312 465 22 65 No’lu faks yoluyla da başvuru kabul edilecek.

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.