Özeldeki süreler meslekle ilgili mi olmalı?

Özeldeki süreler meslekle ilgili mi olmalı?

Torba kadro için gerekli hizmet süresinin hesabında, özel sektör hizmetlerinin meslekle ilgili olma şartı bulunmuyor.

657'de, torba kadroya atanmak için aranan hizmet süreleri şu şekildedir:

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, 
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, 
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

Bu hizmet süreleri nasıl hesaplanacaktır?

Yukarıda yer verilen 12, 10 ve 8 yıllık hizmet sürelerinin hesabında nelerin dikkate alınacağı şu hükümde belirtilmiştir:

"...hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır."

Özeldeki hizmetin meslekle ilgili olma şartı bulunmuyor

Yukarıda yer verilen hükümden altı çizili ibareden de anlaşılacağı üzere, özel sektördeki veya serbest olarak geçirilen sürelerin meslekle ilgili olma şartı bulunmuyor. Sadece, yükseköğrenim gördükten sonraki süreler sayılmaktadır.

Burada şu detayı belirtmek gerekiyor. Özeldeki çalışmanın "meslekle ilgili" olma şartı kazanılmış hak aylığı yönündendir. Bu nedenle, meslekle ilgili olmayan özel sektör süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilmez ama 68/B'de değerlendirilir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.