Özür Durumu Atamaları Yapboza Döndü

Özür Durumu Atamaları Yapboza Döndü

Milli Eğitim Bakanlığında 2-3 yıl içinde sanki hafıza sıfırlanıyor ve bazen en başa bile dönebiliyor.

Bu konunun en başında da özür grubu atamaları geliyor diyebilirim.Eylül 2011 den önce  özür durumu atamaları sömestr ve yaz aylarında olmak üzere iki kez yapılıyor iken 652 sayılı KHK ile beraber sadece yaz aylarında olmak üzere 1 defaya indirilmişti.Şimdi ise mecliste kabul edilen MEB ve Dersane Yasasına baktığımızda ise tekrar özür grubu atamaları yılda 2 defaya çıkartılıyor.Peki ne değişiyor da Milli Eğitim Bakanlığında 2-3 yıl içinde atılan adım geriye dönüyor.O zaman hata olan şimdi doğru mu yada o zaman doğru olan şimdi hata mı?

  14 Eylül 2011 ÇARŞAMBA günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında  652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37. Maddesi 3. Fıkrasında “Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yaz tatillerinde yapılır.” Hükmü ile yer değiştirmeler 2 defadan bir defaya düşürülmüştü.

  Geçtiğimiz günlerde mecliste görüşülüp kabul edilen MEB Dersane ve teşkilat yasası olarak da bilinen Milli Eğitim Temel Kanunu İle bazı Kanun ve kanun Hükmünde kararnamelerde değişiklik  yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 22. Maddesinde “Bakanlıkça belirlen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yarıyıl  ve/veya yaz tatillerinde yapılır”şeklindeki hükmün  652 KHK’nın Atamalar başlığındaki 37. Maddesinin 3. Cümle ile değiştirilmesini sağlıyordu.Yani özür durumuna bağlı atamalarının 2 sene önceki hal olan 1 senede 2 defa yapılmasını öngörüyordu.Sistem yeniden başa sarıyor anlayacağınız.Doğru olanı da zaten buydu.Dikkatli bir şekilde baktığımızda ise bu değişikliğin yetkililerin insiyatif alarak düzeltilen bir hak olmadığını rahatlıkla da görebiliriz çünkü MEB ve dersane yasa tasarısının 22. Maddesinin ilk paragrafında özür durumu atamalarının senede 2 defaya çıkarılmasının gerekçesi olarak anayasa mahkemesinin o cümleyi hukuksuz  bulmasından dolayı iptal edilmesi gösteriliyor.Böyle düzenlemeler yapıldığında haksız ve hukuka aykırı olduğu açıkça görülebilir.Hadi bunu da geçtim 652 Sayılı KHK yayınlandığında birçok eğitimden anlayan veya hukukçular tarafından da özür durumuna bağlı yer değiştirmelerin 1 defaya düşürülmesinin mağduriyet getireceğini ve hukuka aykırı  olduğunu söylenmişti.En azından böyle mantıklı tepkiler geldiğinde geri adımlar atılabilirdi.

  Aynı durum Öğrenim özrü içinde geçerliydi 652 sayılı KHk ile öğretmenlerin öğrenim özrüne bağlı yer değiştirme hakları ellerinden alınmıştı.Bunun da anayasanın eğitim hakkına ve birçok hukuk kuralına aykırı olduğu söylenmesine rağmen geri adım atılmadı.yarın öbür gün yine bir değişiklik ile öğrenim özrüne bağlı yer değiştirme hakkı geri getirilebilir gerek yargı kanadının kararı gerekse MEB başına yeni  geçen yetkililer tarafından.Bunların mümkün olduğunu bu son yasa tasarısı ile gördüğümüze göre öğrenim özrü içinde olabileceğini düşünebiliriz.

  Bakanlıkta bazı hakların öğretmenlerin ellerinden alınması ve daha sonra ise geri verilmesi MEB’in  istikrarını olumsuz yönde etkilemektedir.Hakların geri alındığı süre bakanlık ve öğretmenleri için kayıp yılları olarak tarihe geçmektedir.bunun yerine hukuk ve insan haklarına uygun öğretmen hakları yakalandığında geriye götürecek adımlar yerine hep daha da ileriye götürecek adımlar atılamaz mı.Boşa geçen yıllar ne Milli Eğitim Bakanlığına ne Öğretmenlere bir şey kazandırmıyor.Hep daha ileriye gitmek istiyorsak öğretmenlerin sosyal ve özlük haklarını iyileştirecek  hamlelere yönelmeliyiz.

Sedat DEGER/Eğitimci Yazar
https://twitter.com/sedatdeger09
Mebpersonel.Com   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum