Sahte belgeyle sınıf atlayan ODTÜ'lülere uzaklaştırma

Sahte belgeyle sınıf atlayan ODTÜ'lülere uzaklaştırma

Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden ODTÜ’yü sarsan ‘sahte belge’ skandalında ilk cezalar kesildi.

Son 5 yıl içerisinde sahte belgeyle hazırlık sınıfını geçtiği tespit edilen 100 öğrenci, 2 yıl okuldan uzaklaştırıldı. Emniyet, öğrencilere sahte belge temin eden çeteyi belirlemek için de kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Ortadoğu Teknik Üniver-sitesi'nde (ODTÜ) yaşanan sahte belgeyle muafiyet sınavı skandalında önemli bir gelişme yaşandı. ODTÜ yönetimi, yaptığı incelemelerde son 5 yıl içerisinde 100'e yakın öğrencinin sahte belgeyle hazırlık sınıfını geçtiğini tespit etti. Bunun üzerine belgelerinde usulsüzlük tespit edilen 100 öğrenciden 80'i 'sahte evrak düzenleme', 20'si ise 'sınav kağıtlarında oynama' suçundan 2 yıl süreyle okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Ankara'nın bazı seçkin üniversitelerinde de benzer vakalar saptandı. Bunun üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, öğrencilere sahte belge temin eden çeteyi belirlemek için kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Zaman, Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan ODTÜ'de yaşanan olayı, 'ODTÜ'de sahte belgeyle sınıf atlama ve diploma skandalı' başlığıyla gündeme getirmişti. Haberin ardından harekete geçen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, söz konusu iddiaların araştırılması için özel bir ekibin kurulması talimatını verdi. 2007 ila 2013 yıllarını kapsayan incelemelerde yaklaşık 100 öğrencinin IELTS ve TOEFL sınav sonuçlarında usulsüzlük tespit edildi. Bunun ardından üniversite yönetimi, söz konusu öğrencilerin ifadelerine başvurdu. Öğrenciler, iki sınavla ilgili olarak üniversiteye sundukları belgeleri E.N., isimli yabancı bir öğrencinin hazırladığını itiraf etti. Karşılığında da bu kişiye 2 bin ila 5 bin lira ödeme yaptıklarını söyledi. Öğrenci ifadelerinin ardından inceleme ekibi, kapsamlı bir rapor hazırlayarak disiplin heyetine sundu. Hazırlık sınıfını sahte muafiyet belgesiyle geçtiği belirlenen öğrencilerin isimleri ayrıntılı olarak belirtildi. Hazırlanan raporu inceleyen disiplin heyeti de gelen raporlar doğrultusunda, 100 öğrencinin 2 yıl üniversite ile ilişiğinin kesilmesine karar verdi. Bu kapsamda belgelerinde usulsüzlük tespit edilen 100 öğrenciden 80'i 'sahte evrak düzenleme' 20'si ise 'sınav kağıtlarında oynama' suçundan ceza aldı. Bununla birlikte Ankara'nın birkaç seçkin üniversitesinde de benzer vakalar ortaya çıktı. 3 farklı üniversitede 30'a yakın öğrencinin okulla ilişiği yarım dönem kesildi. Söz konusu şahıslar arasında 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrencilerin de bulunduğunu belirten kaynaklar, "Öğrencilerin kaçıncı sınıfta olduğu bizi çok alakadar etmiyor. Öğrencilerin cezaları bittikten sonra yeniden muafiyet sınavına girecekler. Şayet sınavı geçemezlerse eğitimlerine devam edemeyecekler. Bununla birlikte IELTS ve TOEFL sınav sonuçlarının öğrenciler aracılığıyla okula teslim edilmesine de bazı sınırlamalar getireceğiz." dedi.

KAPSAMLI SORUŞTURMA BAŞLATILDI

ODTÜ yönetiminin söz konusu 100 öğrenciyi üniversiten uzaklaştırmasının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri de soruşturmaya dahil oldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucunda, 'sahte belge' skandalının sadece ODTÜ'yle sınırlı kalmadığı belirlendi. Ankara'da birkaç üniversitede daha birçok öğrencinin aynı yöntemle sınıf geçtiği tespit edildi. Yapılan araştırmalarda öğrencilere sahte belgelerin üç farklı grup tarafından temin edildiği ortaya çıkarıldı. Bu gruplardan birini Azeri uyruklu, diğer ikisini ise bazı sol çıkışlı gruplarla irtibatı olduğu belirlenen kişilerin yönlendirdiği ifade edildi. Polis ayrıca üniversite yönetimlerinden gelecek rapora göre soruşturmayı daha da derinleştirecek.

 Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.