Sayıştay krizi nasıl çıktı?

Sayıştay krizi nasıl çıktı?

SON günlerde tartışılan Sayıştay raporlarıyla ilgili kriz, kamu idarelerinin 2011 yılı harcama denetim sonuçlarını kapsayan 132 raporun 2010 yılındaki Sayıştay Kanunu gerekçe gösterilerek Meclis’e sunulmamasıyla başladı.

 Erdinç ÇELİKKAN
2012 yılı için 358 kamu kurumundan sadece 146'sıyla ilgili denetim raporu gönderdi, 212 kamu idaresi hakkında düzenlenen denetim raporu ise Meclis'e hiç sunulmadı. Sayıştay, 15 kurum hakkında olumsuz görüş verdi.

Ancak kıyamet bu raporların "kopyala yapıştır" şekilde yapıldığı, 3-5 sayfadan oluştuğu ve denetim görüşünü yansıtmadığı eleştirilerinin ardından koptu. Hükümet, 2010 yılında 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu'nda değişiklik yaptı. Mali reform sürecinin temel taşlarından olan Sayıştay Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle denetimin içeriği değiştirilerek yeni bir denetim modeli benimsendi.

SON KARAR KİMİN?

Meclis'e denetlenen her kamu idaresinin mali tablolarıyla ilgili görüş sunuluyor. Olumlu görüş, mali tabloların doğru ve gerçek duruma uygun olduğunu, şartlı görüş, çekinceler olmakla birlikte tabloların önemli hata içermediğini, olumsuz görüş ise tabloların önemli hatalar içerdiğini ve bu nedenle doğru olmadığını ifade ediyor. Görüş bildirmekten kaçınma, denetimin engellenmesini açıklıyor. Meclis'e giden denetim raporlarının nihai şekil ve içeriğinin belirlenmesi sürecinde denetçiler, raporlarını Sayıştay'a sunuyor. Bu raporların tamamını görüşen Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu, bulguların ne derece önemli olduğuna ve Meclis'e gönderilecek raporlarda yer alıp almayacağına karar veriyor.

ÇÖZÜM NE?

Yetkililer hükümetin geçtiğimiz nisanda Meclis'e sunduğu ancak tepkiler nedeniyle yasalaşmayan düzenleme nedeniyle yönetmeliklerle Sayıştay krizini çözmeye çalıştığını belirtiyor. Bu haliyle durumun devam etmesi halinde krizin süreceğine vurgu yapılıyor. Yetkililer, gelen eleştiriler üzerine çözüm bulmak için Maliye Bakanlığı'nın Sayıştay'la ortak çalışma grubu oluşturduğunu hatırlatıyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.