Seyyanen Zam Ne Kadar Olacak?

Seyyanen Zam Ne Kadar Olacak?

Temmuz'da emekli maaşlarında rutin zamların yanı sıra ekstra artışlar da olacak. İşte bu soruların cevapları...

Tüm emekliler için Temmuz zam ayı. Önümüzdeki ay, diğer zam dönemlerinden ayrı olarakemekli maaşlarında ekstra artışlar yapılacak. Sadece rutin zam yapılmayacak, seyyanenartış ve Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi desteği de Temmuz'da hayata geçecek.

Emeklilerden Temmuz zamlarına ilişkin pek çok soru geliyor. İşte bu sorular ve cevapları:

1- Kimler seyyanen zam alacak?

Temmuz'da yapılacak enflasyon zammının ardından maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen artış uygulanacak. Seyyanen artış da enflasyon zammı gibi Temmuz maaşlarına yansıyacak.

2- Seyyanen zam ne kadar olacak?

Enflasyon zammı sonrası maaşı bin lira ve altında olanlar 100 lira seyyanen zam alacak.Bin 1 ile bin 99 lira arasında olanların maaşı ise bin 100 liraya tamamlanacak.

3- Seyyanen artış alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon zammından da yararlanacak mı?

Enflasyon zammı tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanacak. Bu zammın oranı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar olacak.

4- Enflasyon zammı ve seyyanen artış nasıl uygulanacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine önce enflasyon zammı yapılacak. Bu zammın ardından maaş bin 100 liranın altındaysa seyyanen zam da verilecek. Örneğin, enflasyon zammı sonrası maaş 900 liraysa seyyanen zamla bin liraya çıkacak. Maaş enflasyon zammı sonrası bin 10 liraysa, bu maaş da bin 100 lira olacak.

5- Enflasyon zammı ne kadar olacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammının ne kadar olacağı, Temmuz başında TÜİK tarafından ilk 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla belli olacak. Uzmanların tahminine göre, ilk 6 aylık enflasyon, dolayısıyla da zam yüzde 5-5.5 aralığında olacak.

6- Memur emeklisine ekstra artış var mı?

Yaklaşık 1.9 milyon memur emeklisi, Temmuz'da toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 zam alacak. Ayrıca bu yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, bunun da farkı verilecek. Şu ana kadar çıkan veriler, memur emeklilerinin enflasyon farkı alacağını ortaya koydu. Yani memur emeklileri Temmuz'da, yüzde 3 toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı alacak.

7- Memur emeklisinin enflasyon farkı ne kadar olacak?

Farkın miktarı, Temmuz başında ilk 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla ortaya çıkacak. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 5 çıkarsa yüzde 2'lik, yüzde 5.5 çıkarsa yüzde 2.5'lik fark verilecek.

8- SGDP kesintisinin azalmasından kimler faydalanacak?

Emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunanlar yararlanacak. Bu kişilerin maaşından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi, yüzde 15'ten 10'a inecek. Temmuz maaşlarına yansıyacak.

9- Kesinti zammı nasıl bir avantaj sağlayacak?

Maaşlardan yapılan kesinti azaldığı için emeklinin eline geçen para artacak. Çalışan emeklilere yüzde 5'lik avantaj sağlayacak. Bin lira maaşı olandan 150 lira yerine 100 lirakesinti yapılacak.

10- '3 zam birden' deniliyor. Bunları kim alacak?

Temmuz'da ticari faaliyette bulunanlardan yapılan kesinti azalıyor. Bu kişilerden SSK ve Bağ-Kur emeklisi olanlar, ayrıca enflasyon zammı ve durumları uyuyorsa seyyanen zam alacak. Yine ticari faaliyette bulunanlardan memur emeklisi olanlar, yüzde 3 zam ve enflasyon farkı alacak.

(Kaynak: Takvim)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum