Şimşek: Türkiye'nin iflas riski için rapor yazdım

Şimşek: Türkiye'nin iflas riski için rapor yazdım

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP'nin vaatlerini değerlendirdiği Ülke TV'de "ya gayri ciddi ya cahiller" dedi bir de ilginç anekdot anlattı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ülke TV'de katıldığı programda son dönemde CHP'nin vaatlerine değindi. Şimşek, kaynak konusu gündeme geldiğinden beri tartışıldığını çeşitli gazetelerde haberler çıktığını söyledi. Vaatlere ilişkin de "ya gayrı ciddiler ya da cahiller" yorumunu yaptı.

Şimşek Türkiye'nin iflas riskine dair bir anekdot da anlattı. 

Şimşek CHP'nin vaatlerine ilişkin "Kaynak olarak fon gösteriyorlar. Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Fonu ve Savunma Fonuna göz dikdiklerini açıkladı. 3. Fon Türkiye Tanıtım Fonu ve Özelleştirme Fonu'dur. Her iki fonda da kaynak yok. İnsan biraz çalışır. Bunların tamamı vaatlerin 10'da birini karşılamıyor. Biz bekledik hangi harcamaları kısacaklar, hangi kaynakları kullanacaklar bunu anlatsınlar diye bekledik" dedi. 

Bütçede Sayıştay denetimi yapılmadığı söyleminin doğru olmadığını söyleyen Şimşek "En kapsamlı denetim yasasını biz çıkardık. İnsanın gözüne baka baka yanlış şeyler söylemelerine hayret ediyorum. Mücevher ve değerli taşlarda yüzde 20 ÖTV yüzde 18 KDV var bunu bilmemesi mümkün değil. Seçim meydanlarında halkı aldatıyor." dedi.

Şimşek "Petrolle ilgili vaatleri var. Ucuz mazot dediğiniz zaman tüketim artar, istismar artar. İthal ürün, başka alanlarda kullanılıyor. Cari açığı artıracak bir adım." tespitinde bulundu. 

Şimşek sözlerine şöyle devam etti "Taşerona kadro, öğrenciye maaş ve daha onlarca vaat var. Bunları anlamak zor. En basitinden İstanbul'a başkan adayı olduğunda 600 lira vaat etmişti. Şimdi Eskişehir'de, Antalya'da, İzmir'de neden veremedi. En kolayına kaçıyorlar. Eski iktidarlar gibi anahtarlar vaat ediyorlar." dedi.

ACABA İFLAS EDER Mİ?

AK Parti öncesi iktidarlara değinen Şimşek "93 yılında küresel ölçekte kriz yok. Cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşadılar. 5 Nisan'da Hazine yüzde 406 ile borçlandı. Bu tür söylemlerle geldik 2001 yılına bankacılık iflas etti. 3'lü koalisyon vardı. işin özü kısa ömürlü hükumetler içi boş vaatlerle olmayan imkanları vatandaşa vaat ediyorlar. Büyük bütçe açıklarına soktular. Ülkeyi biz kurtardık.

Ak Parti iktidara geldiğinde acaba Türkiye iflas eder mi kaygıları vardı. İngiltere'de, ben bir yabancı şirkette çalışırken "Türkiye için iflas kaçınılmaz değildir" diye rapor yazdım. O dönemde IMF dışında hiçbir yerden resmi borç alamıyordu. Türkiye'nin iflas yaşamasını istemiyoruz " dedi. 

Şimşek "Emekliye, öğretmene, memura imkanlar ölçüsünde biz artışlar verdik. Daha yapılacak çok şey var. Siz olmayan imkanı vaat ederseniz kalıcı refah yaratamazsınız. Biz istikararı ekmeği büyütmeyi vaat ediyoruz. Yakında 100 yeni proje açıklanacak. Dün bölgesel yolcu uçağımızı yapacağımızdan yerli tanktan bahsediyoruz.Biz meslek sahibi olan insanımız meslek sahibi Pasta büyüdüğü zaman emekliye, asgari ücretliye kaynak ayırmışız" dedi.

Petrol ve doğalgaz konusunda ithal edilen alkol, sigara, otomotiv, petrolden yüksek vergi almalarının bir tercih olduğunu söyleyen Şimşek, "Bizim yaptığımız model mi doğru, yoksa ortaya koyamadıkları kaynakla vaatte bulunmak mı doğru?= Biz neden vaat etmiyoruz. Biz yapılabilse yaparız. Bu ülkenin menfaati parti menfaatinin üzerindedir. Biz yanlış intibalarla oy peşinde değiliz."    

Ekonomistlerin bildiği halde bu vaatlerin gerçekçi olduğunu bilmemelerinin siyasi duruş olduğunu öne süren Şimşek,  "bunların da siyasi tercihi var" dedi.

 

Kaynak : Hakan Göksel- Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum