Şube Müdürlüğü Sorununu Başbakan Çözer mi?

Şube Müdürlüğü Sorununu Başbakan Çözer mi?

Şube Müdürlüğü Sorununu Başbakan Çözer mi?

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun toplantısına katılmış ve burada kamu çalışanları ve çalışma hayatındaki problemleri gündeme getirmişti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Genel Başkanımızdan özellikle Milli Eğitim Bakanlığında yaşananlar ve çalışma hayatını ilgilendiren konuları içerin bir raporu kendisine iletmesini istemişti.


Birkaç gün içinde hazırlanan rapor Türkiye Kamu-Sen’in de aralarında bulunduğu AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi üyelerinin Başbakan Davutoğlu’na hayırlı olsun ziyaretinde bizzat Genel Başkanımız İsmail Koncuk tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletildi.


Başbakan ile yapılan görüşmeyi kendi Facebook hesabından duyuran Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, görüşmeyi şu sözlerle özetledi;

“Sayın Başbakan’a yönetici değerlendirilmesi, şube müdürlüğünde yaşananlarla ilgili tüm süreci anlatan raporu sundum. Ayrıca diğer bütün kurumlarda buna benzer sorunların yaşandığını ifade ederek, yöneticilerin liyakatli kişilerden oluşması gerektiğini belirttim. Dinimizin İşi ehline veriniz talimatını hatırlattım. İşi ehline vermek için tüm kamuda mevzuatın sil baştan ele alınması gerektiğini, iyi yönetici seçmeyi başaramayan hiç bir kurumun başarılı olmasının mümkün olmadığını, bundan sonraki dönemin Ahmet Davutoğlu dönemi olarak anılacağını, başarı ve başarısızlıkların tümden kendisine ait olacağını ifade ettim. Biz bize düşeni yaptık. Sözümüzü söyledik, vebal onlarındır.” dedi.

İŞTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KONUSUNDA BAŞBAKAN'A SUNULAN RAPORUN BİR BÖLÜMÜ:

31 Ağustos 2013 tarih ve 28751 Resmi gazete sayılı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe konulmuştur. Bakanlar Kurulunun bu çerçeve yönetmeliği doğrultusunda 12 Ekim 2013 tarihinde 28793 sayılı Resmi Gazetede “Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik” yayınlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı bu yönetmeliğe binaen 29 Aralık 2013 tarihinde ÖSYM’ ce yazılı sınav, ardından 10-28 /02/2014 tarihleri arasında da kendi oluşturduğu komisyonlarca sözlü sınavları yapmıştır. 16.04.2014 tarihinde de sadece sözlü/ mülakat puanı esas alınarak taşra teşkilatı şube müdürlüğü atamaları gerçekleştirilmiştir.


Ancak atamalar yapılmadan önce TÜRK EĞİTİM-SEN tarafından sadece sözlü sınava göre atanma işlemi ve çeşitli maddelerin iptali için ilgili yönetmelikler dava edilmiştir. Bu doğrultuda Danıştay 5. Dairesi ve Danıştay 2. Dairesi her iki yönetmeliğin de özetle, Şube Müdürlüğü atamaları için sadece sözlü sınavla atama yapılamayacağı, objektif olan yazılı sınavının değerlendirme dışı bırakılamayıp belirleyici olması gerektiğine karar vermiştir. Ayrıca, kamuoyuyla paylaşılan Ankara 4. ve Ankara 7. İdare mahkemeleri, yapılan MEB Taşra Şube Müdürlüğü atamalarında hukuka uyarlılık bulunmadığını, kişinin başarı sıralamasının sadece sözlü puana göre yapılamayacağını, adayın yazılı ve sözlü puanlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiş ayrıca yapılan 1709 şube müdürlüğü atamasının sadece sözlü sınav esas alınarak yapıldığı için yürütmesini durdurmuştur. Bu yargı kararları doğrultusunda Bakanlar Kurulu çerçeve yönetmeliğini 23.07.2014 tarihinde değiştirmiş ve Şube Müdürlüğü atamalarının yazılı ve sözlü puanlarının aritmetik ortalaması alınarak yapılması gerektiği şeklinde yeniden düzenlemiştir.  Milli Eğitim Bakanlığı da yargı kararları doğrultusunda resmi web sitesinde, yönetmelik değişiklik çalışmalarının devam ettiğini belirtmiştir.       


Yasal süreler geçmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı yargı kararlarını yerine getirmemiştir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf TEKİN tarafından yapılan açıklamada “ Danıştay 2. Dairesinin 2013/10363 Esas sayılı kararının yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini durdurduğunu, şube müdürü atamalarını iptal etmediğini” beyan etmesi üzerine, eğitim camiası büyük bir şok yaşayarak hayal kırıklığına uğramıştır. Oysa İdari işlemlerin yargısal bir kararla yürütmesinin durdurulması veya iptali halinde bu karar, işlemin unsurlarında bulunan hukuka aykırılığı saptayarak tesis edildiği tarihten başlayarak ortadan kaldırmakta ve bu özelliği nedeniyle geriye yürüyen sonuçlar doğurmaktadır. İptal kararlarının işlemin tesis edildiği tarihten önceki hukuki durumun geçerliğini sağladığı idare hukukunun bilinen ilkesidir. Aksine bir yaklaşım, iptal kararı ile ortadan kaldırılan bir işlemin sonuçlarını geçerli kılmak anlamına geleceğinden bu ilkeyle bağdaşmayacaktır.  


Milli Eğitim Bakanlığı şimdiye kadar yargı tarafından verilmiş bütün yürütme durdurma ve iptal kararlarını( 2008 yılı okul müdürlükleri atamalarının YD’ si, uzaman öğretmenlik puanlarıyla ilgili YD, TEOG sınavı sorularının bir kaçı ile ilgili verilen YD vb..) uygulamıştır. Taşra teşkilatı şube müdürlüğü sınavı ile ilgili yargı kararlarının uygulanmaması ister istemez zihinlerde farklı soru işaretleri oluşturmakta ve eğitim camiasının idareye olan güven duygusunu yaralamaktadır.


Üyemiz olsun olmasın sendikamıza gelen binlerce telefon ve maillerde bu olumsuz durumun ortadan kaldırılması için bizlerden yardım talep edilmektedir. Bu hukuksuzluğun giderilmesi ve idareye olan güven duygusunun eğitim camiasında yeniden oluşması adına Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerimiz sonuçsuz kalmıştır. Açmış olduğumuz davaların ve davalarımız sonucunda verilen yargı kararlarının uygulanmaması, bu durumun idari direnç olarak yoğunlaşması ve Danıştay’ a karşı bir güç gösterisi haline dönüşümü, hukuki durumu, fiili duruma dönüştürür. Bu durumun bir hadden sonra artık bir Anayasa meselesi haline geleceği tabiidir. Yargı kararlarının uygulanmamasının genel bir tutum haline gelmesi idareyi Anayasayı ihlal görünümüne yaklaştırır.


Sizden talebimiz: Milli Eğitim Bakanlığının hem çerçeve yönetmeliğe hem de yargı kararlarına aykırı bu hukuksuz tutumuna dur demeniz ve 16.04.2014 tarihinde yapılan 1709 adet şube müdürlüğü atamalarının iptal edilerek, yazılı ve sözlü puanlarının aritmetik ortalamasına göre yeniden başarı listelerinin oluşturulup atamalarının yapılmasını sağlamanızdır." şeklindeki görüşlere yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum