Taşra Rotasyonu Ertelenmelidir

Taşra Rotasyonu Ertelenmelidir

Milli Eğitim Müdür yardımcıları, İlçe müdürleri ve şube müdürlerine yönelik yapılması düşünülen rotasyon ertelenmelidir. DİNÇER döneminde geçtiğimiz yıl bu zamanlar rotasyonun ertelenmesi konusunda yazmış olduğumuz yazılar ses getirmiş ve DİNÇER rotasyonu

Milli Eğitim Bakanlığının bu ay içerisinde taşra teşkilatına yönelik yapılacak rotasyon uygulaması ile ilgili yönetmeliği çıkartacağı konuşuluyor. Taşra rotasyonu konusunda Eğitimbirsen bastırıyor ve bu rotasyonun bu yaz yapılması için Bakanlık nezdinde girişimlerini artırtığı söyleniyor.
 
Milli Eğitim Bakanlığının 4+4+4 sisteminin sancılarının hala geçmemiş olması, okul dönüşümlerinin yapılamaması , norm kadroların oturmaması , alan değişikliği sorunları , okulların dönüşümü sırasında öğrenci ve öğretmen aktarımları ile daha birçok sorun bulunuyor.  
 
Okulların dönüşümleri ve diğer sorunların yanında Bakanlık Merkez Teşkilatında ki belirsizlik ve mevzuat boşluğu Bakanlığın ve taşra teşkilatının önünü tıkıyor.
 
Bütün bu sorunların içerisinde inatla taşra rotasyonunu istemek ne kadar sağlıklıdır.
 
Ueyder derneğinin birkaç yöneticisinin yer değiştirme isteği ve yıllardır rotasyon haberleri ve açıklamaları yapmasının yanında Eğitimbirsen’in taşra rotasyonunu emekliliği gelmiş yöneticileri emekliye zorlamak için rotasyon istemesinin dışında Rotasyonun mantıklı bir tarafı asla bulunmuyor.
 
Taşra yöneticilerine rotasyonu iller arası diretirken , yıllardır eğitime ve MEB’e emek vermiş bu yöneticilerin çocuklarının okulları olduğu , yerleşik bir düzenlerinin olduğu ve yıllarca il il gezdikten sonra memleketleri yada istedikleri bir yere yerleştirdikleri ve düzen kurdukları unutulmamalıdır. Bu yöneticilere haydi rotasyon yapacağız il dışına demenin ne mantığı bulunuyor.
 
Örnek verecek olursak Ankara ili Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan şube müdürlerinin tamamı ve İlçe müdürünün rotasyonla il dışına gittiğini düşünelim.
 
Yaklaşık 700 bin nüfusu bulunan Yenimahalle ilçesinin 115.000 öğrencisi ve 7230 öğretmeni bulunmaktadır. Yenimahalle ilçesi 40 farklı siyasi görüşü içerisinde barındıran, bir tarafta Ümitköy , Çayyolu gibi solun uçları , bir tarafta Şentepe gibi sağın en uç kutuplarının bulunduğu bu bölgeyi idare etmek her babayiğidin harcı değildir. Öğretmen profili, idareci profili ve veli profilini de göz önüne aldığımız zaman, ümit köy , çay yolu gibi semtlerde milletvekili, Bakan, bürokrat , iş adamı velilerin yanında , Şentepe gibi semtlerde hala kız çocuklarını okula göndermek istemeyen veli profillerine sıkça rastlayabilirsiniz.
 
İşte bütün bu uç noktalar ve kozmopolittik bir yapı içerisinde 5 yılda 5 tane olay olmadan bir ilçeyi yönetmek kolay bir iş değildir.
 
Haziran ve Temmuz aylarında yapılması düşünülen bir rotasyon uygulamasında Yenimahalle örneğinde olduğu gibi onlarca hatta yüzlerce ilçenin bütün yöneticileri değişecektir. Muhtemelen bu rotasyon bölgeler arası olacağı için il dışından gelen idareciler, bölgeyi bile tanımadan yukarıda bahsettiğimiz eğitimin sorunlarını kucağında bulacaktır.
 
 
Rotasyon uygulamasını sonuna kadar destekleyen birisi olarak, Rotasyon uygulamasında sadece değişim adına başarılı ilçe müdürleri ve şube müdürlerinin il dışına sürgün gibi gönderilmesi hoş bir yaklaşım değildir.
 
Sonuçta bu insanlar çalışma şartlarına göre evlerini, çocuklarının okullarını ve daha bir çok sosyal ve ekonomik durumlarını ayarlamışlardır. İşte bütün bunlar içerisinde başarılı olan ilçe müdürleri ve şube müdürlerini il dışına göndermek bir nevi bu kişileri emekliliğe zorlamak anlamına gelmektedir. Okul müdürlerine rotasyon uygulamasının getirilmesi ile işletme körlüğünün sona ereceğini iddia edenler ve rotasyon konusunda diretenlere sormak gerekir. Hangi okulun işletme körlüğü gitti. Binlerce müdür yardımcısının yerini rotasyon ile değiştirdiğimizde hangi yarımıza merhem bulduk. Sadece insanları evlerinden yurtlarından ettik .
Sonuç olarak Milli Eğitim Bakanlığının İlçe Müdürleri ve Şube müdürlerine yönelik yaz aylarında yapmayı düşündüğü rotasyon uygulamasını ivedilikle ertelemesi ve bunu da bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurması gerekmektedir. Kaldı ki rotasyon söylentilerinin ayyuka çıktığı bir ortamda rotasyon endişesi taşıyan binlerce yöneticinin bu haleti ruhiye içerisinde görev yapması eğitim öğretim çalışmalarına da etki etmekte ve bunun zararını çocuklarımız çekmektedir.
 
Sayın AVCI  ve Müsteşar Bey’in rotasyon konusunu bir kez daha gözden geçirmesi ve kamuoyunu rahatlatacak bir açıklamayı acil olarak yapması gerekmektedir.
 
kamudanhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum