Taşra yöneticilerinin emekli maaşları

Taşra yöneticilerinin emekli maaşları

Taşra teşkilatı eğitim yöneticilerinin ek göstergelerinin 3 binden, 3 bin 600’e çıkarılmasının bütçeye getireceği maliyeti basitçe hesapladık.

“Taşra yönetici istatistikleri”

Ek gösterge değişikliğinde bundan faydalanacak taşra yönetici istatistiği şu şekildedir; Taşra teşkilatına, 945 ilçe milli eğitim müdürü, 298 il milli eğitim müdür yardımcısı, 3023’te şube müdürlüğü kadrosu olmak üzere toplam 4266 kadro tahsis edilmiştir. (Yeni ilçeler ve şube müdürlüğü kadrolarının tamamı bu rakamlara dâhil edilmiştir.)Bu unvanlarda görev yapıp emekliye ayrılan sayısının 1500 civarında olduğunu tahmin edebiliriz.

“Taşra yöneticilerinin emekli maaşları”

Bir taşra yöneticisinin maaşı (eş yardımı alan) 3570TL dir. Bugün emekliye ayrıldığında emekli ikramiyesi 63 binTL, emekli maaşı ise 1760 TL dir. Merkezi sınavlarda alınan ücretler bu rakama dâhil değildir. İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan yöneticiler, (ilçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı) emekli olduklarında ağır ekonomik şartlar altında ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadırlar. Görev yaparken aldıkları maaşın ancak yarısını alabilmektedirler. Birçok yönetici bu neden ile emekli olmamaktadır. Yönetici kadroları yaşlanmaktadır. Yöneticiler, 65 yaşını beklemektedirler. Yıllarca il/ilçelerin en üst yönetim kademelerinde görev yapan yöneticiler; emekliye ayrıldıklarında çalışırken aldığı maaşın hiç olmazsa 2/3 ünü alabilmelidirler.

“Ek gösterge 3600’yükselir ise maaşlar”

Taşra yöneticilerinin ek göstergesi makam ve görev tazminatı hariç 3600’e yükseldiğinde emekli maaşları 2166,16 TL ye emekli ikramiyeleri ise 77,621TL ye yükselecektir. Maaşlardaki fark 406TL dir.3600’e yükseldiğinde bile taşra yöneticilerinin maaşları 1800 TL kadar gerileyecektir. Özellikle büyük ilçelerde görev yapan yöneticilerin maaşlarında bu fark 2 bin TL yi geçecektir. Taşra yöneticilerinin emekliye ayrılmamalarının önündeki en büyük engel mali haklardaki bu gerilemedir.

“3600 ek göstergenin bütçeye maliyeti”

Taşra yöneticilerinin ek göstergesinin 3600’e çıkmasının bütçeye etkisini basitçe hesaplayabiliriz. 1500 kadar emekli taşra yöneticisinden bahsedebiliriz. Bunun üzerine ek göstergenin yükselmesi nedeni ile 1500 kadar yöneticiyi eklediğimizde azami emekli taşra yönetici sayısı 3 bine yükselecektir. 3000-3600 ek gösterge farkının emeklilere yansıması aylık 406TL dir. Toplam bütçeye ek göstergenin azami aylık maliyeti ise 1.218.000TL dir.

Davut ÇALIŞKAN

Ueyder Genel Sekreter

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum