Teknoloji tek başına yeterli mi?

Teknoloji tek başına yeterli mi?

Fatih Projesi gibi büyük bir proje uygulanıyor fakat teknolojinin eğitime nasıl entegre edileceği hiç konuşulmuyor.

Sınıfları teknoloji ile donatmak öğretmenin onu derste kullanacağının veya doğru kullanacağının garantisini vermez.

 

Biz entegrasyon için gerekli şartları oluşturduk mu? Yoksa Fatih Projesi ile öğretmenlere, öğrencilere sihirli bir değnek mi değecek? Projenin sürekli maliyeti, sayıları konuşulmaktadır. Hiç eğitimin niteliği, bu entegrasyonun nasıl sağlanacağı konuşulmamaktadır.

 

Okullardaki öğretmenlerimiz ders için materyal (Slayt, kavram haritası vs.) hazırlayabilecek konumdalar mı? Yoksa hazır materyalleri mi indiriyorlar? Hangi teknolojiyi hangi konuda kullanabileceklerini biliyorlar mı?

 

Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu; teknolojinin eğitime entegre edilmesi yani teknolojinin eğitimin tam merkezinde olması ve sınıf aktivitelerinin onun etrafında dönmesidir. Örneğin bir dersinde öğretmen hazırladığı PowerPoint sunusu ile konuyu anlatır, sonra internetten öğrencilere araştırma yaptırır, öğrencilere bilgisayarda bulduklarını derletir. Eğitimin verimliliği açısından öğretmenler materyali internetten indirmek yerine kendisi hazırlamalıdır. Bu kapsamda okullarda öğretmenlere bilgi, teknoloji ve öğretim tasarımı konusunda rehberlik edecek BT uzmanlarına ihtiyaç vardır.

 

Unesco ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yayınlanan Teknoloji, Genişbant ve Eğitim Raporunda Fatih Projesi ile ilgili bilgilerde yer almaktadır. 42 Bin okul, 620 bin sınıf, 17 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen, 8 milyar dolar maliyet. MEB Tarafından yapılan ankete göre öğrencilerin yüzde 82'si, kardeşlerinin de bu tableti kullandığını söylemiş. Babaların yüzde 55'i ve annelerin yüzde 33'ü de yine bu tabletleri kullanmışlar. (sf.43) Uluslararası bir raporda bu veriler güzeldir. Fakat öğrenciler ve veliler tabletleri hangi amaçlarla kullanmaktadırlar? Velilerin bir rehberliğe ihtiyacı yok mudur?

 

Okullarımızda şuanda Bilişim Teknolojileri Rehberliği diye bir görevlendirme vardır. Fakat ortada rehberlik yoktur. Maalesef öğretmenler ek ders ücreti ile okullarda teknik servis görevi görmektedirler ve binlerce atanamayan BT öğretmeni varken bu görev bile alan dışı öğretmenler tarafından yürütülmektedir; entegrasyon ise gerçek BT rehberlerine ihtiyaç vardır.

 

Okullarımızda bilinçli internet kullanımı gibi önemli konularda bir eğitim verilmemektedir. TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonunun raporuna göre ilköğretim düzeyinde internetin bilinçli kullanımı ile ilgili müfredatı olmayan tek Avrupa ülkesi Türkiye'dir. Meclis komisyonu raporunda ilkokuldan itibaren zorunlu olarak bilişim okur-yazarlığı dersinin verilmesi gerektiğini belirtmiştir.

 

T.C Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Stratejisinin Yenilenmesi Projesi kapsamında Mayıs ayında İhtiyaç Tespiti ve Öneriler raporu yayınlamıştır. Rapora göre Toplumsal Dönüşüm ekseninde Fatih Projesinin toplumsal dönüşüme etkisinin en üst düzeye getirilmesi için Okullardaki BT uzmanlarının velilere uygulamaların kullanımları konusunda yardım edecek düzenlemenin yapılması (sf 114) , ilkokuldan itibaren etik, güvenli ve bilinçli BİT kullanımı eğitimleri verilmesi (sf.115) gibi maddeler yer almıştır.

 

Avrupa Birliği ülkelerinin okullarında teknoloji kullanımı üzerine geniş bir araştırmanın sonucu Nisan ayında açıklandı. Basın Bülteninin başlığı şu şekilde "çok sayıda öğrenci ihtiyacı olanı alamıyor; öğretmenler daha çok eğitilmeli ve desteklenmeli"

 

Ülkemizde Eğitimde teknoloji entegrasyonu için öğretmen, öğrenci ve veli eğitimine önem verilmelidir. Fatih Projesi bu şekilde başarıya ulaşabilir diğer türlü bilinçsiz kullanımla zihinsel olarak bireyler çok zarar görebilir.

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.