Toplu Sözleşme, Hatalar Manzumesi

Toplu Sözleşme, Hatalar Manzumesi

TOPLU SÖZLEŞME HATALAR MANZUMESİDİR BUNU SAYIN MEHMET ŞİMŞEK DE BİLİYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe komisyonunda milletvekillerinin memurlara enflasyon farkı verilmesi konusundaki sorularını cevaplarken, memurlara 175 TL zam yapıldığını, 2014 yılında en düşük memur maaşının %8,3, ortalama memur maaşının ise %8,5 arttığını ifade etmiş, 2013 yılında yapılan toplu sözleşme görüşmelerini hatırlatarak Memur-Sen’le imzalanan toplu sözleşmede memurlara enflasyon farkı verileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığını belirtmiştir.

Sayın Bakan’ın memur maaş artışları ile ilgili ifadeleri gerçeği yansıtmadığı gibi kamuoyunu yanıltmaya yönelik beyhude bir çabadır. Bugün memurlarımız da gayet iyi bilmektedirler ki, 175 TL’lik brüt maaş artışının ele geçen ücretlere net yansıması yalnızca 123 TL olmuştur. Bu tutarın en düşük memur maaşına yansımasının %8,3 olması için en düşük dereceli memur maaşının 1482 TL olması gerekmektedir. Bilindiği üzere 2014 yılında memurlara 123 TL dışında başka hiçbir artış yapılmamış, aile yardımı, çocuk parası, ek ders ve nöbet ücretleri ile ek ödeme rakamları da yükselmemiştir. Bütün bunlar hesaba katıldığında kamu görevlilerine ortalama olarak ödenen aile yardımı ve çocuk parası da dâhil en düşük memur maaşı 2013 yılı sonunda 1753 TL dolayındadır. Buna göre 123 liralık zam, en düşük dereceli memur maaşında %7’lik bir artış anlamına gelmektedir. 2014 yılı zammının yine sosyal yardımlar dahil edildiğinde ortalama 2400 TL olan memur maaşına yansıması ise %5,2 olmuştur.

Hal böyle iken 2014 yılının ilk 10 ayı itibarı ile resmi enflasyon %8,45 olmuş, yalnızca memurların değil, emekli, dul, yetim, işçi ve asgari ücretlinin maaşları da enflasyon karşısında kuşa dönmüştür. Önümüzde okul, giyim, gıda ve ısınma harcamalarının artacağı iki koca ay daha bulunmaktadır. Bu iki aylık dilimde Hükümetin bile en iyi tahminiyle %1 enflasyon daha oluşacak ve yıl sonunda enflasyon %9,4’ü bulacaktır.  Bu durumda ortaya çıkan zarar da artmaya devam edecektir.  

Sayın Bakan yaptığı bütün kelime oyunlarına rağmen memur maaşlarının enflasyon karşısında erimediğini söyleyememekte yalnızca Memur-Sen’le imzalanan defolu toplu sözleşmeye sarılmaktadır.

Yapılan toplu sözleşmenin art niyetli olduğunu ve memurları büyük bir ekonomik yıkıma sürükleyeceğini ilk günden beri ifade ediyoruz. Sosyal devlet, vatandaşlarını, özellikle de emeğinden başka hiçbir kazancı olmayan ücretli çalışanları ve emeklileri korumak için her türlü ekonomik tedbiri alan devlettir.

Dış politikada yapılan yanlışların faturası bu millete ödetiliyorsa, bizlerden toplanan vergilerle hiç ihtiyaç yokken yaklaşık 1,5 milyar TL harcayarak Cumhurbaşkanına saray yapılıyorsa, yokluk içinde inim inim inleyen kamu çalışanlarının eriyen maaşlarını da görmezden gelemezsiniz.

Kamu görevlilerinin tamamına yansımayan kısmi artışları sanki memurların tamamı faydalanmış gibi göstererek gerçekleri gizlemeye çalışsanız da gerçekler gizlenemeyecek kadar açık ve acıdır. Hükümetlerin görevi bir taraftan da yapılan yanlışları düzeltmektir. Memurlara enflasyon farkı öngörmeyen toplu sözleşme de yanlış hazırlanmış, kasıtlı olarak imzalanmış baştan sona bir hatalar manzumesidir. Toplu sözleşmeye imza atan konfederasyonun bunu itiraf cesareti olmasa da suskunluğu, ikrarından gelmektedir. Dolayısıyla hesap işlerini en iyi bilen Bakanlığı idare eden Sayın Şimşek de bu gerçeği kabul etmeli ve kör inadından vazgeçerek kamu görevlilerinin mağduriyetine son verecek bir uygulamaya imza atmalıdır.      

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.