Toplu sözleşmelerde kim ne kadar yetkili?

Toplu sözleşmelerde kim ne kadar yetkili?

Toplu sözleşmelerde yetkili sendika ve konfederasyonlar, 4688 sayılı Kanunla belirlenmiştir.

4688 sayılı Kanunun 29. maddesi şu şekildedir:

"Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, bağlı sendikaların toplam üye sayısı itibarıyla en fazla üyesi bulunan konfederasyonun Heyet Başkanı olarak belirleyeceği bir temsilci ile her bir hizmet kolunda en fazla üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları tarafından belirlenecek birer temsilci, bağlı sendikaların üye sayıları esas alınmak kaydıyla toplam üye sayıları itibarıyla birinci, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından belirlenecek birer temsilci olmak üzere onbeş üyeden oluşur."

Buna göre toplu sözleşmeye,
- en yüksek üye sayısına sahip konfederasyon (heyet başkanı olarak)
- Hizmet kollarında yetkili alan sendika (11 sendika başkanı)
- en yüksek üyeye sahip ilk 3 konfederasyonun başkanı (3 kişi)

2015 yılında söyleyecek olursak, görüşmelere Memur Sen ve bağlı sendikalar 13 kişi olarak, Türkiye Kamu Sen ve KESK birer kişi olarak katılacaktır.

Peki kim ne kadar yetkili?

Yetki hususu kanunun 33. maddesinde şu şekilde yer almaktadır:

"Toplu sözleşme görüşme süreci sonunda toplu sözleşme imzalanamaması halinde, üzerinde uzlaşılan ve uzlaşılamayan konuları içeren toplantı tutanağı, tutanağın kamu görevlilerinin geneline yönelik bölümü Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve hizmet kollarına yönelik bölümleri ilgili sendika temsilcisi ile Kamu İşveren Heyeti Başkanı tarafından imzalanır.
Toplantı tutanağı imzalanmasından veya görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığının tespit tutanağı ile belirlenmesinden itibaren üç işgünü içerisinde sözleşmenin ilgili bölümlerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından imzalamaya yetkili oldukları bölümler için Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulabilir.
Toplu sözleşme kapsamına girmeyen konulara ilişkin olarak Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz."

Bu maddeye göre, toplu sözleşmenin geneline ilişkin konularda imza yetki, 2015 yılı özelinde, Memur Sen Başkanına aittir. Kamu Sen ve KESK Başkanlarının imza yetkisi bulunmamaktadır.

Hizmet kollarına yönelik konularda ise yetkili sendika başkanları imzaya haizidir 2015 yılında, 11 hizmet kolunda da, Memur Sen'e bağlı sendikalar yetkilidir.

Uzlaşma olmaz ise ne olacaktır?

Uzlaşma olmaz ise, 
- toplu sözleşmenin geneline ilişkin konularda Memur Sen,
- hizmet kollarına ilişkin konularda ise Memur Sen'e bağlı 11 sendika,
Kamu Görevlileri Hakem heyetine başvurma yetkisine haizdir.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun yapısı nasıldır?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 11 üyede oluşur. 11 üyenin 6'sında hükümet, 5'inde ise sendikalar belirleme yetksine haizdir. Yani konunun Hakem Heyetine kalması halinde, mali haklarda çok önemli bir değişiklik olmamaktadır.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.