TÜBİTAK böcekler için yeni cihaz üretti

TÜBİTAK böcekler için yeni cihaz üretti

TÜBİTAK'ın, tamamen milli imkanlarla ürettiği 'Vetesis 4.0' isimli dedektör cihaz sayesinde mekana yerleştirilen böceklerin yerleri anında tespit ediliyor.

Ahmet Fatih Erturan

TÜBİTAK'ın, tamamen milli imkanlarla ürettiği 'Vetesis 4.0' isimli dedektör cihaz sayesinde mekana yerleştirilen böceklerin yerleri anında tespit ediliyor. Başta böcekler olmak üzere tüm gizlenmiş cihazlar, telsiz telefonlar, casus cep telefonları, GSM üzerinden yapılan dinlemeler, telsizler, GPS uydu takip cihazlarını, bilgisayar ve fax dinleme vericilerini, paralel telefon dinleme vericilerini, araç takibi ve kişi takibi için kullanılan vericilerin hepsini tespit eden teknoloji TÜBİTAK tarafından tamamen milli imkanlarla yerli olarak üretildi. Bir yıllık çalışma sonunda tamamlanan ve Milli Vetesis 4.0 olarak anılan cihazla Türkiye, casus böceklerin yerini kendi imkanlarıyla tespit edebilecek.

Dünyadaki örneklerine göre üstün özelliklere sahip olan Vetesis 4.0 cihazı en önemli özelliği olan ortamdaki dinleme cihazlarını bulması. Cihazın özel olarak geliştirilen radar sistemi ortamdaki yayınları otomatik olarak tespit edip sınıflandırabiliyor ve tehdit unsuru olabilecek yayınlar konusunda operatörü uyarıyor. Ayrıca yön tespiti, mesafe kestirimi, frekanslı cihazların tespiti gibi yeteneklere sahip olarak üretildi. Sistemde yer alan güç ve telefon hattı algılayıcıları aracılığı ile telefon ve güç hatlarındaki yayınları da analiz edebiliyor.

Külliye'de de kullanılacak

Dedektör niteliği taşıyan Vetesis 4.0 ortamda dinleme cihazı bulmak için arama yapılması gereken odaya getirilmesi gerekiyor. Sistemin Cumhurbaşkanlığı Sarayı da dahil gizli görüşmelerinin yapıldığı mekanlarda kullanılması öngörülüyor.

13 BÖCEK SANIĞI YARGILANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında kullandığı çalışma ofisine çoğu koruma görevlilerinden oluşan paralel yapı mensubu polisler tarafından böcek yerleştirilmişti. 28 Aralık 2011'de yerleştirilen böcekler tespit edilerek etkisiz hale getirilmişti. 13 sanık yargılanıyor.

Star Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.