TÜBİTAK'tan 4 bilirkişi çıkarıldı

TÜBİTAK'tan 4 bilirkişi çıkarıldı

TÜBİTAK, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda, kritik raporlar hazırlayan 4 bilirkişinin işine son verdi. Edinilen bilgilere göre 4 kişiye dava açmamaları için tazminat da ödendi.

ntvmsnbc - Ergenekon ve Balyoz davalarında, 5 No'lu harddisk gibi önemli deliller hakkında bilirkişi raporları hazırlayan TÜBİTAK uzmanlarının işine son verildi.

TÜBİTAK'tan atılan 4 bilirkişiden biri Hayrettin Bahşi. TÜBİTAK'ta baş uzman olarak görev yapan Bahşi, Danıştay cinayeti, Ergenekon davasında gazeteci- yazar CHP milletvekili Mustafa Balbay'ın bilgisayarı ve Balyoz'da 5 No'lu harddisk gibi kritik raporlar hazırladı.

Balyoz sanıkları Bahşi hakkında dava açtı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 13 Mart 2013'te takipsizlik kararı verdi. Ancak "paralel devlet" iddialarının ardından Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Şubat 2014'te takipsizlik kararını oybirliğiyle kaldırıp, Bahşi'nin yargılanmasının önünü açtı.

İşine son verilen diğer isimler ise, Mehmet Uğur Doğan, Tahsin Türköz ve Bilge Karabacak.

TÜBİTAK 4 kişilik ekibin işine, noter tebligatı aracılığıyla son verdi.

Edinilen bilgilere göre dava açıp, TÜBİTAK'a dönmemeleri için de 4 kişiye yüklü tazminat ödendi.

ÇAĞDAŞ ULUS/ VATAN

Tarihi davalardaki 5 No'lu harddisk gibi önemli deliller hakkında bilirkişi raporları hazırlayan TÜBİTAK uzmanlarının işlerine son verildi. Edinilen bilgilere göre 4 uzmanın işe iade davası açıp göreve dönmelerini engellemek için de yüklü miktarlarda tazminatlar ödendi. İşte yüzlerce kişinin kaderini belirleyen raporlara imza atan o bilirkişiler...

5 No'lu harddiski yazdı

Hayrettin Bahşi, TÜBİTAK'ta baş uzmandı. Danıştay cinayeti, Ergenekon'da Gazeteci-Yazar CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın bilgisayarı ve Balyoz'da 5 No'lu hard diskle ilgili raporu o verdi. Başsavcı tarafından ismen seçildiği, TÜBİTAK'a görevlendirmesinin yapılması için yazı yazıldığı gün, yazının cevabı beklenmeden hard disk ve CD'lerin teslim edildiği, yemin etmeden bilirkişiliğe atandığı iddia edildi. Bir süre sonra da TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü oldu. Balyoz sanıkları Bahşi hakkında dava açtı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 13 Mart 2013'te takipsizlik kararı verdi. Ancak "paralel devlet" iddialarının ardından Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Şubat 2014'te takipsizlik kararını oybirliğiyle kaldırıp, Bahşi'nin yargılanmasının önünü açtı.

Yardımcıları da gitti

İşten atılan isimlerden biri de Tahsin Türköz... Hayrettin Bahşi imzalı tüm raporların altında, onun da imzası vardı. O da bu süreçte Siber Güvenlik Enstitüsü Müdür Yardımcısı yapıldı. Diğer isim ise Bilge Karabacak... Raporlarda imzası olmasa bile Hayrettin Bahşi ekibinden olduğu ve perde arkasındaki isim olduğu öne sürülüyordu. O da bu süreçte önce Bilişim Sistemleri Güvenliği bölümü yöneticisi, ardından Siber Güvenlik Enstitüsü Müdür Yardımcısı oldu.

Dink'i de inceledi

İşine son verilenlerin arasındaki kilit isimlerden biri de Mehmet Uğur Doğan. TÜBİTAK'ın ses uzmanı olarak biliniyor. Baş uzmanken Hrant Dink cinayetinde el konulan kamera görüntülerine ait hard diski inceledi. Raporu uzun süre göndermedi. Ancak Mahkemenin ikinci uyarı yazısı üzerine gönderdiği raporda da çelişkili ifadeler yer aldı. Bunun üzerine dava avukatları, TÜBİTAK'tan yeni bir rapor alınmasını istedi. Bu raporun ardından BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Anayurt Güvenliği Müdür Yardımcılığına terfi etti.

'Ergenekon geçmiyor' diyen de işten atıldı

Daha davanın adı "Ergenekon" diye bilinmezken Ümraniye'deki gecekonduda silahların bulunması olayında polislerin, konusu Ergenekon'sa..." şeklindeki küfürlü konuşmalarının olduğu iddia edilen ses kayıtlarını inceleyen ve "Ergenekon ifadesi geçmiyor" raporu veren ismin Mehmet Uğur Doğan olduğu öne sürülüyor. Balyoz davasında Hayrettin Bahşi'nin bilirkişi seçilmesini sağlayan, hatta Bahşi'yi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bizzat götüren kişinin de o olduğu iddialar arasında.

memrular.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.