TÜBİTAK'tan siber saldırılara karşı savunma aracı

TÜBİTAK'tan siber saldırılara karşı savunma aracı

TÜBİTAK desteğiyle siber saldırılara karşı ilk yerli savunma aracı geliştirildi. Mitigator adlı araç saldırıyı engelleyip saldırganın ülkesi, saldırı türü gibi verileri de sağlayacak.

ODTÜ Teknokent’te bulunan Labris Teknoloji, son dönemde büyük artış gösteren siber saldırıları etkisiz hale getirecek bir araç geliştirdi. ‘DDOS Mitigator’ adlı araç, siber saldırılara sık hedef olan bazı kamu kurumlarında kullanılmaya başlandı. Bazı siber saldırıların düşük bilgi seviyesiyle kolayca yapıldığının altını çizen Labris Teknoloji Ar- Ge Müdürü Oğuz Yılmaz, “Özellikle DDOS adı verilen saldırı türünde, hedef seçilen internet ağına sahip olduğu erişimkapasitesinin üzerinde bağlantı kuruluyor. Böylece aşırı yüklenme yüzünden siteye erişilemiyor” dedi.

SAATLERCE KAPATIYOR

Siber saldırılara karşı önlem alınması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “2009’da sosyal paylaşım sitesiTwitter ve Rusya-Gürcistan arasındaki Güney Osetya anlaşmazlığının yaşandığı dönemde de Rusya’nın devlet sitelerine DDOS türü siber saldırılar düzenlendi. Bu saldırılar yüzünden Twitter ve Rus devlet siteleri saatlerce kapalı kaldı” dedi.

‘SİBER GÜVENLİK MİLLİ OLMALI’ 

Milli ürünler olmadan siber savaşlarınkazanılamayacağı vurgusunda bulunan Yılmaz, 2002 yılından bu yana ağ güvenliği alanında çalıştıklarını ve ilk yerli siber savaş aracını geliştirdiklerini söyledi.Yılmaz başta Avrupa, Ortadoğu,Kuzey Afrika,Orta Asya ve Uzak Asya bölgelerinde olmak üzere birçok ülkeye ihracata başladıklarını belirtti.

İsrail ve ABD ile aynı anda dünya pazarına çıktıklarını kaydeden Yılmaz, “Siber güvenlikte dünya pazarında 3 ülke bulunuyor.Bundan dolayı da ihracat imkânları çok iyi” dedi.Erken uyarı sistemi gibi çalışıyor Mitigator, normal kullanıcıyla saldırgan bağlantılarını ayırt ediyor ve engelliyor. Araç sayesinde saldırının yapıldığı ülke ve saldırının süresi gibi önemli verilere de ulaşılabiliyor. Mitigator, hangi sayfanın ve uygulamanın hedef alındığını tespit ederek önlemler alınmasına yardımcı oluyor. Ayrıca sabıkalı IP’leri de engelleyebiliyor.

HABER: SELVİ ÇELİK - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.