TÜİK'i, vekâleten yönetim bozdu

TÜİK'i, vekâleten yönetim bozdu

Kasım ayı enflasyonunun erken ajanslara düşmesinin ardından dün de işsizlik verilerinde SMS skandalına imza atan TÜİK'in 29 yöneticisinden 20'si görevi vekâleten yürütüyor.

Türkiyeİstatistik Kurumu, geçen ay enflasyon verilerinin erken yayınlanmasının ardından dün de işsizlik verilerinde sms skandalı yaşadı. İşsizlik verileri saat 10.00’da değil saat 09.25’te sms ile abonelere gönderildi. Ajanslar ise haberi saat 09.31’de yayımladı. TÜİK yetkilileri enflasyon verisini erken açıkladığı için Reuters ajansını suçlarken dünkü skandal için de sms bilgi hattı için hizmet aldığı Ester firmasını sorumlu tuttu. TÜİK’in açıklaması ‘anlaşmalı firmanın tüm verileri herkesten önce görebildiği’ izlenimini oluştururken gözler bir kez daha TÜİK’in yapısına çevrildi. TÜİK’te ‘vekâleten’ yönetim yapısı dikkat çekiyor. Kurum yöneticilerinin neredeyse tamamı ‘vekâleten’ bu görevleri sürdürüyor.

TÜİK, saat 10.00’da açıkladığı işsizlik verilerini dün saat 09.25’te abonelerine SMS’le gönderdi. Açıklamada, 2005’ten bu yana mobil teknolojilerin kullanılmasına geçildiği ve 3737 SMS Servisi ile hizmet verilmeye başlandığı anımsatıldı. Bu kapsamda bir firma ile de işbirliği yapıldığı belirtilen açıklamada, “Hanehalkı İşgücü Haber Bülteni, yayımlama saatinin ilgili firma tarafından yanlış girilmesi sonucunda normal vaktinden önce yayımlanmıştır. Verdiği hizmette göstermiş olduğu kusur sebebiyle firma hakkında gerekli hukuki süreç başlatılmıştır” denildi. Açıklamanın son bölümünde kamuoyundan özür dilendi. Ancak TÜİK’in açıklaması “Anlaşmalı firma, TÜİK verilerini herkesten önce görebiliyor mu” sorusunu da getirdi.

2 aydır erken açıklanan veriler sonrasında yaptığı açıklamalarla “Suçlu TÜİK dışında” mesajı veren TÜİK’in yönetim yapısı dikkat çekici. TÜİK’te asaleten görev yapan yöneticilerin azlığı “Kurumda yapısal bir yönetim sıkıntısı mı var” sorusunu beraberinde getiriyor. Kurumun internet sitesinde yer alan 29 yöneticinin 20’si vekâleten bu görevi yürütüyor. Vekâleten görev yapan yöneticiler arasında başkan yarımcısı Rıdvan Yaka, Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Vekili Buket Aygün, Kısa Dönemli İş İstatistikleri Daire Başkanvekili Bünyamin Emirosman, Ulusal Hesaplar Daire Başkanvekili Tülay Korkmaz, Yıllık İş İstatistikleri Daire Başkanvekili Şehmus Şenol Bozdağ da bulunuyor.

Erken SMS atmakla suçlanan firma ESTER!

Türkiye İstatistik Kurumu normalde saat 10.00’da açıkladığı işsizlik verilerini dün saat 09.25’te abonelerine SMS’le gönderen şirket ile 2005 yılından bu yana çalışıyor. TÜİK açıklamasında da dile getirildiği gibi mobil teknolojilerin kullanılmasına geçilen 2005 yılında 3737 SMS Servisi olarak adlandırılan bir sistem ile hizmet verilmeye başlandı.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun hata sonrası yaptığı açıklamasında hedef aldığı firma Eskişehir merkezli olan ESTER isimli şirket.

Mustafa Kula ve Mehmet Kenan Işık ortaklığındaki firmadan, protokol yapma yoluyla hizmet alındığı öğrenildi. Firmanın internette görünen referans listesine göre, birçok kamu kurumu da bu şirketten hizmet alıyor. Bu kurumlar arasında TOKİ, TEDAŞ, PTT; Sağlık Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Gümrük Müsteşarlığı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi de bulunuyor.

Şirketin adı son olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrenci ve öğrenci velilerine, sınav bilgilerini SMS yoluyla aktarılması sürecinde gündeme gelmişti.

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.