Türkiye Kamu-Sen, Ek Zamda Israrlı

Türkiye Kamu-Sen, Ek Zamda Israrlı

Türkiye Kamu-Sen 28 Ekim 2014 Salı Günü saat 12:30 da tüm yurt çapında 'EK ZAM İSTİYORUZ' eylemine çağrı yaptı.

2014 ve 2015 yılı maaş zamlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmelerinde sözde yetkili konfederasyon, memurları masada yüz üstü bıraktı. 

Kanuna göre 30 gün sürmesi gereken toplu sözleşme süreci 7 günde, 2 toplantı sonunda anlaşmayla(!) sonuçlandırıldı. 

Toplu sözleşme sonunda kamu görevlilerinin hakkı olan enflasyon farkı ödemesi gasp edildi, yok sayıldı; memurlar kaderine terk edildi.

Bütçede memurlara ayrılan kaynağın 2,97 milyar TL’si Hükümete peşkeş çekildi ve masada bırakıldı.

Maaşlara yansıyan 123 TL’lik net artış, tarihi başarı olarak yutturulmaya çalışıldı.

Oysa 123 liralık zam aslında toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümetin ilk teklifi olan %3+%3 maaş zammının bile altında bir artışı işaret ediyordu.

123 TL’nin en düşük memur maaşına oransal yansıması %6,6; ortalama memur maaşına yansıması ise yalnızca %5,2’de kaldı.

Toplu sözleşme sonunda enflasyon farkı hakkımızın gasp edilmesinin yanında; ek ders ücretleri, nöbet ücretleri, ek ödemeler, aile yardımı, çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücretleri artmadı.

Üstelik 2015 yılı için ise yalnızca %3+%3 zam kabul edildi.

Bu gelişmeler üzerine dile getirdiğimiz memurlara enflasyon farkı ödenmesi talebimiz “Toplu sözleşme hükümlerinin dışına çıkamayız” gerekçesiyle geri çevrildi. 

Fiyat artışları ve ekonomik dalgalanmalar karşısında savunmasız bırakılan ve bütün hakları ellerinden alınan memur ve emeklilerimiz nasıl aldatıldıklarını daha 2014 yılının ilk ayında gerçekleşen enflasyonla anladılar.

TÜİK tarafından açıklanan 9 aylık enflasyon %6,43 oldu. Doğalgaza, elektriğe, suya %9 zam yapıldı. Gıda fiyatları son 9 ayda %11 artarken, et ve ekmek %11, ulaşım %20, meyve %38 zamlandı. Ailenin zorunlu harcamaları 9 ayda tam 363 lira yükseldi.

2014 yılı enflasyon hedefi %5,3’ten %9,4’e çıkarıldı. %5,3 enflasyon hedefine göre maaş zammı verilen memurlar, %9,4 enflasyona mahkûm edildi.

Milyonlarca memur, artan enflasyon karşısında korumasız bırakılmış, 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kalmışken, hâkim ve savcıların maaşlarına 1155 TL, akademik personele de 725 ile 835 lira arasında zam yapılması kararlaştırıldı.

Hâkim ve savcılarımızın, bilim adamlarımızın maaşlarının yükseltilmesi elbette hepimizin arzusudur. Ancak talebimiz, bütün kamu görevlilerinin ekonomik sorunlarının çözülmesi yönündedir.

Memurların özellikle 2014 yılında yaşadıkları ekonomik hak kayıplarının ele alınıp değerlendirilmesi gerekirken, yalnızca bir kesimin sorunlarına eğilmek, doğru bir yaklaşım değildir.

Demek ki istenildiğinde toplu sözleşme hükümlerinin dışına çıkılabilinmektedir. Bu durumda tüm kamu görevlilerinin ekonomik sorununu çözecek bir çalışma yapılması için iktidarın kaçacak yeri kalmamıştır. 

Gelinen süreçte, enflasyon farkı ödemesi dahi memurların eriyen maaşlarını kurtarmaya yetmemektedir. Dolayısıyla 2014 ve 2015 yıllarını kurtarmak için memur ve emeklilerimize ek zam yapılması zorunlu hale gelmiştir. 


323467581000660.jpg

Türkiye Kamu-Sen olarak 28 Ekim 2014 Salı günü, saat 12.30’da TBMM Dikmen Kapısı önünde, yurt genelinde ise bütün illerimizde aynı gün ve saatte;

Eriyen maaşların telafisi için,

Artmayan nöbet ücretleri, fazla mesai ödemeleri, ek ders ücretleri, ek ödemeler, özel hizmet tazminatları, sosyal yardımlar nedeniyle oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için,

4/C’lilere, yardımcı hizmetlilere verilen sözlerin tutulması için, 

Belli kesimlere verilecek maaş zammının, bütün memurları kapsayacak şekilde genişletilmesi için,

Kamu görevlilerinin dağ gibi biriken ekonomik sorunlarının çözülmesi için;

EK ZAM talebimizi haykıracağız.

Hâkim ve savcılara, akademik personele zam verilirken diğer kamu görevlileri bir köşeye atılamaz.

Yıllardan beri memurların hakları konusunda verilen sözler tutulmaz, vaatler yerine getirilmezken, tüm memurların beklentisi olan ek zam konusunda yalnızca belli kesimlere yönelik bir düzenleme yapılması büyük bir eksiklik olacaktır. 

HÂKİM VE SAVCIYA 1155 TL ZAM VERİLİYORSA MEMUR VE EMEKLİYE NEDEN VERİLMESİN?
YAŞANAN ADALETSİZLİĞE DUR DEMEK İÇİN BÜTÜN KAMU GÖREVLİLERİNİ EYLEMİMİZE DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUZ.


TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.