Üç çocuğa nakit yerine kreş ve esnek çalışmayla teşvik

Üç çocuğa nakit yerine kreş ve esnek çalışmayla teşvik

Çocuk teşvik paketinde yüksek maliyet sebebiyle nakit teşvikten vazgeçen ekonomi yönetimi, kreş ve esnek çalışma modeli üzerine yoğunlaştı.

Uzun süredir üzerinde çalışılan çocuk teşvik paketinin detayları netleşti. Yüksek maliyet sebebiyle nakit teşvikinden vazgeçen ekonomi yönetimi, kreş ve esnek çalışma modeli üzerine yoğunlaştı. Kamunun yanı sıra özel sektörün de kreş açmasının teşvik edilmesi üzerinde durulurken, yarı zamanlı çalışma modeli de doğumla sınırlı kalmayacak.

Star'da yer alan habere göre; Örneğin kamuda çalışan bir kadın çocuğu belirli bir yaşa gelinceye kadar esnek çalışma modelini tercih edebilecek. Evliliğe bakış açısını değiştirmek amacıyla Aile Destek Programı başlatılacak. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarının aile algısını güçlendirecek ve aileyi ön plana çıkaran faaliyetleri de desteklenecek. Paket ile çalışan kadınların çocuk sayısının artırılması ve böylelikle Türkiye nüfusunun yaşlanmasının önlenmesi hedefleniyor.

GELİR VERGİSİ SIFIRLANACAK

Üç çocuk paketi kapsamında, nakit desteği vergi ile sınırlı kalacak. Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması ile birlikte üç çocuklu asgari ücretlide gelir vergisi yükü sıfıra çekilecek. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yer aldığı teşvik paketine ilişkin çalışmalar tamamlanırken, önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

DOĞURGANLIK YÜZDE 1'E DÜŞTÜ

Çocuk teşviklerinde nakit desteğinin olmayacağına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi hedefin daha çok kadının hem iş hem de aile yaşamına uyumlaştırılması olduğunu kaydetti. Üst düzey yetkili "Doğurganlığın en düşük olduğu kesim çalışan kadınlar. Doğurganlık bir çocuğa kadar düştü. Kadın çalışıyorsa nakit desteğinin fazlaca işe yaramayacağı da düşünülüyor. Kreş gibi çocuklara eğitim imkanının kolaylaştırılması daha makul gibi görünüyor" dedi. Çalışma hayatını kolaylaştırıcı tedbirlerin sayesinde doğum hızının yüzde 3'e çıkarılması hedefleniyor. Türkiye'de doğurganlık hızı 2.08. Çalışan kadınlarda oran yüzde 1'e düşüyor.

AİLE REFAHI KORUNACAK

Hükümetin üzerinde çalıştığı çocuk teşviklerinde politika alanlarının temelinde kadın istihdamı ile çocuk sayısının birlikte artırılması temel olarak ele alınıyor. Pakette belirlenen politika alanları şunlar: "Doğuma bağlı izinlerin işverenleri kadın istihdam kararından caydırmayacak şekilde artırılması, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma modelinin geliştirilmesi, esnek çalışma imkanlarının geliştirilmesi, gençlerde evliliğin desteklenmesi, kreş ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması, aile ve çocuk dostu sosyal ve kültürel ortamın geliştirilmesi, aile refahının korunması, aile ve iş yaşamının uyumunun artırılması."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.