YBO'lara ilkokul öğrencileri kayıt edilmeli mi?

YBO'lara ilkokul öğrencileri kayıt edilmeli mi?

Anasız ve babasız olan öksüz ya da yetim kalan ilkokul çağındaki çocuklarımızın YBO okullarının bünyesinde açılacak olan ilkokullara kayıtların yapılarak eğitimlerinin devam etmesi gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Yatılı bölge ortaokuluna kayıt" başlıklı 22. maddesinde; "Yatılı bölge ortaokuluna kayıtta aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Yatılı bölge ortaokulunun öğrenci alacağı bölge ve öğrenci sayısı, kayıtlar başlamadan en az bir ay önce il milli eğitim müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında, ilçe milli eğitim müdürleri ve yatılı bölge ortaokulu müdürlerinden oluşan bir komisyon tarafından 16 ncı maddede belirtilen planlama da dikkate alınarak tespit edilir.

b) Okulu bulunmayan veya öğrenci yetersizliği nedeniyle okulu kapatılan yerleşim birimlerindeki öğrenciler ile birleştirilmiş sınıfları bulunan ilkokullarda 4 üncü sınıfı tamamlayan ve taşımalı ilköğretim kapsamına alınamayan mecburi ilköğretim çağındaki öğrenciler de yatılı bölge ortaokullarına alınırlar. Bulunduğu ilde yatılı bölge ortaokulu bulunmayan öğrenciler, kontenjanlarının bulunması durumunda diğer illerdeki yatılı bölge ortaokullarına yerleştirilir.

 

c) Olağanüstü durumlarda ve özel durumu olan öğrencilerin kayıtları ise milli eğitim müdürlüklerince belirlenen yatılı bölge ortaokullarına yapılır." hükümleri bulunmaktadır.

 

Bu hükümlere göre; taşıma kapsamına alınamayan ilkokul çağındaki çocuklar yatılı bölge ortaokuluna kayıt yaptırabilmektedir.

 

Ayrıca; MEBBİS norm işlemleri modülünde yatılı bölge ortaokulu ile yatılı bölge ilkokulunun öğrenci sayılarının girilebileceği modül bulunmaktadır.

 

Yine e-okul öğrenci nakil başvurusu ekranında ilkokul 1. sınıflara nakil işlemi açık iken 2, 3 ve 4 sınıf için nakil işlemleri kapatılmıştır.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğünün 09.05.2012 tarih ve 401 sayılı ve 2012/20 nolu genelgesinin 2. sayfası 3. paragrafında; "Yatılı ilköğretim bölge okullarının yatılı kısımlarında sadece ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sınıf) öğrencileri yatılı olarak kalacaktır. İlkokul öğrencilerinin ise köy okullarında veya taşımalı olarak diğer ilkokullar ile yatılı ilköğretim bölge okullarında gündüzlü olarak öğrenimlerine devam etmeleri için gerekli tedbirler alınacaktır." hükümleri bulunmaktadır.

 

 Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 05.06.2012 tarih ve 8960 sayılı "Okul Planlamaları" konulu yazısının 2. sayfası 5. paragrafında; "YİBO'larda yalnızca 5-8. Sınıf öğrencileri yatılı olarak kalacaktır. Her Türlü tedbir alınmasına rağmen taşıma yapılmayan ve okul açılamayan yerleşim birimlerindeki 1- 4. Sınıf öğrencileri için gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar bu öğrenciler de YİBO pansiyonlarında barındırılabilecektir. Yakın Çevrenin imkanları dahilinde 1-8. sınıf gündüzlü öğrencilerde önceki yıllarda olduğu gibi bu okullarda öğrenim görebilecektir." hükümleri bulunmaktadır.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 04.04.2013 tarihli ve 470426 sayılı yazılarının 4. maddesinde; "Yatılı bölge ortaokullarına zorunlu olmadıkça, ilkokul bölümünden öğrenci alınmaması, mevcut ilkokul öğrencilerinin taşımalı ilköğretim uygulamasına dahil edilmesi veya aynı yerleşim biriminde 10 öğrenci bulunması durumunda ilkokul açılması,"açıklaması bulunmaktadır.

 Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 04.07.2013 tarihli ve 1634693 sayılı yazılarında ise; "Yatılı Bölge ortaokullarına ilkokul öğrencilerin kayıt yaptıramayacağı"vurgulanmış ise de Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 23.07.2013 tarihli ve 1852252 sayılı yazıları ile tüm şartlar zorlandığı halde öğrenci taşımasının mümkün olmadığı yerleşim birimlerinde ilkokul öğrencilerinin barınma ve yemek ihtiyaçlarının ilçede bulunan yatılı bölge ortaokullarının pansiyonlarından karşılanarak en yakın ilkokula erişimlerinin sağlanmasını, ilçede başka ilkokul olmaması durumunda ise aynı binada ayrı adla yeni bir ilkokul açılmasını istemiştir.

 

 Yine; Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 03.10.2013 tarihli ve 2810185 sayılı yazıları ile; "Ancak tüm şartlar zorlandığı halde taşıması mümkün olmayan yerleşim birimlerindeki ilkokul öğrencilerin adı geçen pansiyonuna yerleştirilerek barınma ve yemek ihtiyaçların pansiyondan karşılanması, en yakın ilkokula erişimlerinin sağlanması, ilçede başka ilkokul olmaması durumunda ise aynı binada ayrı adla yeni bir ilkokul açılarak kayıt olmayan öğrencilerin kayıtların bu okula yapılması gerekmektedir." açıklamasında bulunmuştur.

 

Birçok ilin yaptığı gibi anasız ve babasız olan öksüz ya da yetim kalan ilkokul çağındaki çocuklarımızın YBO okullarının bünyesinde açılacak olan ilkokullara kayıtların yapılarak eğitimlerinin devam etmesi gerekmektedir. Bu şekilde kimsesizlerin kimsesi olunur.

 

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.