Yıl şartı tutuyor ise atama yapılır mı?

Yıl şartı tutuyor ise atama yapılır mı?

657 sayılı Kanunun 68/B bendi gereğince EÖHS hariç diğer hizmet sınıfı personeli eğer yıl şartı tutuyor ise 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolara atanabilmektedir.

 

Torba kadronun dayanağı nedir?
 
Torba kadronun dayanağı 657 sayılı Kanunun 68/B maddesidir. Bu maddeye göre Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Yine bu maddede hangi hizmetlerin torba kadroda dikkate alınacağı ve atanmak için gerekli olan şartlara yer verilmiştir.
 
68/B MADDESİNİN TAM METNİ
 
DERECE YÜKSELMESİNİN USUL VE ŞARTLARI:
Madde 68 - B) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
 
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
 
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
 
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
 
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.
 
Hiç memuriyet hizmeti olmayan Müsteşar veya genel müdür olabilir mi?
 
657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde özel sektörde çalışılan süreler Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınmaktadır.
 
Bu hükme göre her müsteşar, müsteşar yardımcısı veya genel müdürlük için kamu hizmetinin aranmaması gibi bir şey söz konusu değildir. Sadece Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için özel sektör hizmetlerinin tamamı dikkate alınmaktadır. Diğer müsteşar, müsteşar yardımcısı veya genel müdürler için sadece özel sektör hizmetlerinin altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınmaktadır. Anlayacağınız, memuriyet hizmetinin aranıp aranmayacağı hususu müsteşardan müsteşara veya genel müdüründen genel müdürüne değişmektedir. Yani hiç memuriyeti olmayan birisi Bakanlıkların müsteşarlığına veya ana hizmet birimi genel müdürlüklerine atanamaz.
 
Yurt dışında çalışılan süreler torba kadroda dikkate alınır mı?
 
Bu konuda Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bir mütalaada konu açıklığa kavuşturulmuştur. Buna göre; Nebraska Üniversitesi Tarım ve Doğal Kaynaklar Enstitüsü Tarla ve Bahçe Bitkileri Bölümünde geçen hizmetlerinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi gereğince yapılacak atamalarda değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin bir soruya verilen cevapta; söz konusu şahsın Nebraska Üniversitesinde Araştırma Görevlisi ve Doktora sonrası Araştırmacısı olarak geçen hizmetlerinin 6 yılı geçmemek üzere 3/4 'ünün, ücret mukabilinde istihdam edilmiş olması kaydıyla, "özel kurumlarda" çalışılmış kabul edilerek, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince değerlendirilebileceği belirtilmiştir.
 
Avukatlık stajında geçen süreler torba kadroda dikkate alınır mı?
 
Bu konuda Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bir mütalaada konu açıklığa kavuşturulmuştur. Buna göre; Karşılığı emekli sandığına yatırılmış bulunan Avukatlık stajında geçen sürelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi çerçevesinde 1,2,3 ve 4 üncü derecedeki kadrolara derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın daha aşağı derecelerden atama yapılmasında dikkate alınıp alınmayacağı hususundaki bir soruya verilen cevapta; ….657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi çerçevesinde, Avukatlık stajında geçen sürelerin, yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
 
Torba kadroda değerlendirilecek süreden ne anlaşılmalıdır?
 
657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde geçen 6 yıl ibaresinden, yükseköğrenim gördükten sonra özel kuruluşlarda veya serbest olarak çalışılan sürenin toplamının ¾'nün 6 yılı geçmeyeceği anlaşılması gerekmektedir. 12 yıllık serbest çalışma süresi olan bir kişinin bu süresinin ¾ 'ü 9 yıl olmasına rağmen bu madde gereğince 6 yılı değerlendirmeye alınacaktır.
 
Vekil öğretmenlik veya imamlık süreleri torba kadroda dikkate alınır mı?
 
Torba kadro uygulamasında vekil öğretmenlik ve vekil imamlıkta geçen hizmet sürelerin tamamı 68/B' deki sürelerin tespitinde değerlendirilir.
 
BİT'lerde çalışılan süreler torba kadroda nasıl değerlendirilir?
 
Belediye İktisadi Teşebbüsleri ile özel sektörde geçen hizmet sürelerin ne kadarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi kapsamında değerlendirileceği hususunda DPB'nin vermiş olduğu bir görüşte şu hususlara yer verilmiştir.
 
'Sermayesinin tamamı Ankara Büyükşehir Belediyesi ve metropol ilçe belediyelerine ait bir belediye iktisadi teşebbüsü olan Metropol İmar İnşaat Taahhüt Proje Danışmanlık Tanıtım Müzik Spor Organizasyon Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde geçen hizmetlerinizin tamamının; %69'u Ego Genel Müdürlüğüne, %29,76'sı Aski Genel Müdürlüğüne, %0,8'i Belko Limited Şirketine, %0,4'ü Halkekmek Anonim Şirketine, %0,04'ü Metropol Anonim Şirketine ait olan Başkent Ulaşım ve Doğalgaz Hizmetleri Proje Taahhüt Sanayi Ticaret Anonim Şirketinde geçen hizmetlerinizin tamamının; özel sektörde sigortalı olarak geçen hizmetlerinizin ise 6 yılı geçmemek üzere 3/4 'ünün 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olduğu düşünülmektedir.'
 
Torba kadroya yapılan atamalar kazanılmış hak sayılmaz
 
657 sayılı Kanunun 68/B maddesine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.